Makowiec na półkruchym cieście zawsze się sprawdza na przyjęciachy i świętach. Jest nadzwyczaj smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Ciasto przygotowałam na rewelacyjnym robocie planetarnym ARIETTE 1588/07 CLASICA
do nabycia w sklepie internetowym link
Zaprojektowany we włoskim stylu zmieni Twoją kuchnię w prawdziwie funkcjonalną i piękną przestrzeń w której aż chce się gotować.
Taki samodzielny robot będzie rewelacyjnym prezentem na święta lub inne okazje.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma 130 g mąki )
MAK :
- 1 puszka maku
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy do smaku
- 2 tarte jabłka na tarce jarzynowej
PRZYGOTOWANIE :
- Mikser planetarny Ariette kładziemy na blacie roboczym, zakładamy końcówkę do ubijania. Do misy przekładamy masło, jajka, cukier i ucieramy aż składniki się połączą.
- Zmieniamy końcuwkę na hak, teraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz śmietanę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto wyjmujemy z misy i lekko zagniatamy.
- Następnie mak przekładamy do miski, dodajemy jajka, olejek i tarte jabłka, mak dokładnie mieszamy.
- Na dno blaszki o rozmiarze 25/30 cm, wyłożonej papierem rozkładamy rozwałkowną większą część ciasta, na to wykładamy mak i równo go rozsmarowujemy. Wierzch ciasta dekorujemy paskami ciasta, tworząc kratkę.
- Makowiec pieczemy 45 minut w temperaturze 180 %, funkcja góra/dół.
- Makowiec jest pyszny, smacznego.
ROBOT PLANETERNY ARIETTE - INFORMACJE
- Mikser planetarny Ariette 1588/07 Classica jest robotem który sam pracuje.
- Dla Ariette wyrabianie ciasta na pizzę, chleb lub ciasta kruchego to sama przyjemność a o ręcznym wyrabianiu ciasta możemy zapomnąć.
- Posiadając ten robot planetarny upieczemy najlepsze ciasta i nawet pavlova nie będzie nam straszna.
- Robot został wyposażony w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który idealnie sprawdza się podczas najcięższych zadań
- Posiada metalową misę o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek do ubijania, zagniatania i mieszania ciasta.
- Ariette posiada funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę i ciesz się gładką masą za naciśnięciem przycisku.
- Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje ciasta.
- Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika przygotują ciasta bez zbędnego zagniatania.
- Łatwy demontaż - Zwolnij blokadę miksera i unieś głowicę, by wygodnie zakładać i ściągać wszystkie elementy. Dołączone podzespoły wykonano z materiałów łatwych w czyszczeniu – wystarczy chwila pod bieżącą wodą, a będą gotowe do dalszych czynności .
- Specjalne przyssawki zapewniają urządzeniu stabilną pozycję podczas pracy.
Świetny przepis korzystam już 2 raz i też mam robota Ariette :) Jest bardzo pomocny prawda? To moja trzecia ręka
OdpowiedzUsuńTeż mam taki robot i sobie go chwalę
OdpowiedzUsuńRobot u mnie test przeszedł jak najbardziej na plus ponieważ też mam go w domu :) Bardzo faajnie, że ma dużą misę z której nic się nie wysypuje
OdpowiedzUsuń