PYSZNE CHLEBY NA ZAKWASIE PSZENNY I ZE SŁODEM ŻYTNIM + fILMIK

25 lut 2022
data:post.title
Chleb pieczony w domu, na zakwasie jest bardzo smaczny i treściwy. Jego zapach i smak jest rewelacyjny, taki jak dawniej się jadało. Polecam prosty przepis w wykonaniu na pyszne chleby. 


          ZACZYN  NA DWA CHLEBY : 
  • 1/2 szklanka aktywnego zakwasu  ( szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 2 szklanki mąki żytniej 
  • 1 szklanka przegotowanej letniej wody 
  • nakrywamy i pozostawiamy na 12-16 godzin 
        SKŁADNIKI NA CHLEB ZE SŁODEM ŻYTNIM :
  • 2 łyżki słodu żytniego + trochę wody 
  • 1/2 część zaczynu 
  • 700 g mąki pszennej 
  • 100 g ziaren słonecznika 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 280 ml wody z butelki 

        CHLEB PSZENNY : 
  • 1/2 część zaczynu 
  • 600 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka z czubkirm, suchych drożdży 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 280 ml  wody z butelki
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Foremki na chleb o rozmiarze około 30/11 cm, należy wysmarować oliwą z oliwek i wysypać płatkami owsianymi.
  2. Słód żytni mieszamy z gorącą wodą tak aby powstała gęsta papka. 
  3. CHLEB PSZENNY : Składniki na zaczyn mieszamy i pozostawiamy w misce nakryte ściereczką na około 12-16 godzin. 
  4. Po tym czasie zaczyn dzielimy na dwie porcje i pierwszą mieszamy ze składnikami na chleb pszenny. Ciasto należy wyrabiać robotem około 5 minut. 
  5. Przekładamy je do formy, wierzch smarujemy wodą i nakrywamy ściereczką. Odkładamy je na 4-5 godzin aż całkowicie wyrośnie. 
  6. CHLEB ZE SŁODEM ŻYTNIM : Zaczyn przekładamy do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy. Ciasto będzie mocno kleiste, dodajemy słonecznik i dalej wyrabiamy. 
  7. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej słonecznikiem formy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 4-5 godzin. 
  8. Wyrośnięte chleby wkładamy do piekarnika oraz na dno flaczarkę z wodą ( małe naczynie żaroodporne ) . Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 % *, Piekarnik rozgrzewamy z chlebami w środku i doliczamy kilka minut aż się on rozgrzeje. 
  9. Po około 30 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy na 180 % * i pieczemy dalej. 
  10. Pod koniec pieczenia otwieramy piekarnik i chleby spryskujemy wodą. 
  11. Kiedy zostanie kilka minut pieczenia, chleby wyjmujemy z piekarnika , następnie wkładamy je bez form do dalszego zapiekania. 
  12. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. 
  13. Smacznego.
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

1 komentarz

  1. Harrah's Kansas City - JM Hub
    Harrah's 포항 출장샵 Kansas City. 1 보령 출장샵 North 구리 출장샵 Kansas City, MO 안양 출장샵 89103. Phone: (918) 369-5000. Website. http://harrahs.ks.gov/. 구리 출장마사지 Website. http://harrahs.kansas.gov/.

    OdpowiedzUsuń