Wspaniały, przejrzysty i bez szumowin rosół. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowanu. Przepis mojej babci stosuję od lat i zawsze wychodzi idealny, polecam :)
SKŁADNIKI :
- 4 litry wody
- mały kawałek szpondru (wołowego )
- 2 skrzydełka
- 2 udka z kurczaka
- 1mały korpus
- kawałek zielonej części z pora
- liście lubczyku i selera ( mogą być również suszone )
- 1 cebula
- marchew, pietruszka, serler- kawałek
- sól, pieprz do smaku
- jarzynka naturalna
- 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, kilka ziarnek pieprzu
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Wodę wlewamy do garnka i można od razu włożyć mięso i gotować, jednak jak nie chcemy mieć szumowin to mięso wkładamy na gorąca wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut,
- Cebulę opalamu na gazie i dodajemy do rosołu oraz całą jarzynę. Rosuł gotujemy na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie, na koniec wyjmujemy liście i cebulę i zupę doprawiamy do smaku.
- Rosuł podajemy z makaronem, smacznego.
Prześlij komentarz