BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z OLEJEM RZEPAKOWYM, W SOSIE CHRZANOWYM + FILMIK

12 kwi 2017
data:post.title
" Pokochaj olej rzepakowy " Biała kiełbasa zapiekana, na oleju rzepakowym z cebulą i sosem chrzanowym to świetny pomysł na ciepłe, danie wielkanocne. Kiełbaska z takimi dodatkami jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Polecam. 


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 kg białej, surowej kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
                                                                          SOS : 
  • 200 ml śmietany 36 % 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, paprykę i marchew w kostkę. 
  2. Na patelni podpiekamy na oleju wszystkie warzywa, doprawiamy je lekko solą. Kiedy zmiękną odkładamy je do naczynia żaroodpornego. 
  3. Następnie na odrobinie oleju podpiekamy kiełbaski z jednej i drugiej strony, przekładamy je na warzywa. 
  4. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, wlewamy śmietanę i mleko rozmieszane z mąką. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy chrzan i mieszamy. Wylewamy na kiełbaski tak aby w połowie były zakryte. 
  5. Danie zapiekamy w piekarniku, 25 minut w temperaturze 180 % C. 
  6. Podajemy ciepłe, smacznego. 
         " 3 powody dla czego w mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego
  1. Olej rzepakowy ma wartości odżywcze tak duże jak oliwa z oliwek.
  2. Dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych.
  3. Zawiera niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych NKT. Dla tego  w mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego. 


              Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

2 komentarze