Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i sosem chrzanowym to świetny pomysł na ciepłe, danie wielkanocne. Kiełbaska z takimi dodatkami jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg białej, surowej kiełbasy
- 0,5 kg cebuli
- 1 mała czerwona papryka
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju
SOS :
- 200 ml śmietany 30 %
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka tartego chrzanu
PRZYGOTOWANIE :
- Cebulę obieramy i kroimy w talarki, paprykę i marchew w kostkę.
- Na patelni podpiekamy na oleju wszystkie warzywa, doprawiamy je lekko solą. Kiedy zmiękną odkładamy je do naczynia żaroodpornego.
- Następnie na odrobinie oleju podpiekamy kiełbaski z jednej i drugiej strony, przekładamy je na warzywa.
- W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, wlewamy śmietanę i mleko rozmieszane z mąką. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy chrzan i mieszamy. Wylewamy na kiełbaski tak aby w połowie były zakryte.
- Danie zapiekamy w piekarniku, 25 minut w temperaturze 180 % C.
- Podajemy ciepłe, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię to danie. Wygląda super.
OdpowiedzUsuńJutro robię.Na święta akurat.
OdpowiedzUsuńRobiłam, wyszło przepyszne wszystkim smakowalo💕
OdpowiedzUsuń