Bardzo łatwy w przygotowaniu sernik na herbatnikach z masą kajmakową i orzechami. Udaje się każdemu, przez co jest sernikiem lubianym a w smaku jest rewelacyjny, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 3 jajka "M"
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 ml mleka 3/2 %
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanka śmietany 30 %
- opakowanie ciemnych herbatników
- 250 g masy kajmakowej (1/2 puszki )
- orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Herbatniki układamy na dnie blaszki o rozmiarze 25/30 cm.
- Do misy robota przekładamy całe jajka i cukry, miksujemy, następnie dodajemy ser i dalej miksujemy. Wlewamy mleko, miksujemy, następnie śmietanę 30 % oraz wsypujemy budynie i mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
- Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C. funkcja góra/dół.
- Ciasto studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kiedy już będzie zimne wykładamy na wierzch kajmak, równo go rozsmarowując i posypujemy orzechami.
- Smacznego.
Prześlij komentarz