Dzisiaj podam przepis na ciasto maslane, półkruche z jabłkami i budyniem. Bardzo smaczne, idealne na każdą okazję i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :
ciasto :
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
JABŁKA :
- 1,3 kg jabłek
- 1/2 szklanka cukru
- cynamon do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
BUDYŃ:
- 3 szklanki mleka 3/2 %
- 5 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe, bez cukru
- Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto półkruche. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem. Na dno rozkładam większą cześć ciasta a mniejszą odkładam do zamrażarki.
- Spód ciasta podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %, uważamy aby się nie spiekło.
- Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku z cukrem, ciągle mieszając. Można dolać trochę wody. Kiedy będą już miękkie dodajemy cynamon do smaku i makę i szybko mieszamy sby nie powstały grudki.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka, na to wcześniej ugotowany budyń i ścieramy na tarce resztę ciasta.
- Całość pieczemy 35 minut, funkcja góra / dół, temperatura 180 % *.
- Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz