JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FIMIK

30 paź 2022
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na ciasto maslane, półkruche z jabłkami i budyniem. Bardzo smaczne, idealne na każdą okazję i bardzo smaczne. 


SKŁADNIKI : 

ciasto : 
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
JABŁKA : 
  • 1,3 kg jabłek 
  • 1/2 szklanka cukru 
  • cynamon do smaku 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
                                                                           BUDYŃ: 
  • 3 szklanki mleka 3/2 %
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 budynie waniliowe, bez cukru
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto półkruche. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem. Na dno rozkładam większą cześć ciasta a mniejszą odkładam do zamrażarki. 
  2. Spód ciasta podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %, uważamy aby się nie spiekło. 
  3. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku z cukrem, ciągle mieszając. Można dolać trochę wody. Kiedy będą już miękkie dodajemy cynamon do smaku i makę i szybko mieszamy sby nie powstały grudki. 
  4.  Na podpieczony spód wykładamy jabłka, na to wcześniej ugotowany budyń i ścieramy na tarce resztę ciasta. 
  5. Całość pieczemy 35 minut, funkcja góra / dół, temperatura 180 % *. 
  6. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  7. Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz