WĄTRÓBKA Z PIECZARKAMI + FIMLIK

10 paź 2022
data:post.title
Dzisiaj na obiad polecam wątróbkę z pieczarkami, w delikatnym sosie i surówkę z kiszonej kapusty. Danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis. 


      SURÓWKA :
  • 0,5 kg kiszonej kapusty 
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • por, kawałek
  • natka pietruszki
  • sól, cukier, pieprz do smaku 
  • 4 łyżki oliwy 
     WĄTRÓBKA : 
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 3 cebule
  • 20 dkg pieczarek
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej do podsmażenia
  • śmietana 30 % - 100 ml 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kiszoną kapustę przekładamy do miski, dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, natkę pietruszki i przyprawy, mieszamy i odkładamy. 
  2. Wątróbkę, myjemy i obtaczamy w mące. 
  3. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z pieczarkami z odrobina soli. Na tą patelnię również dodajemy wontrubkę i podsmażamy ną z jednej i drugiej strony na złoto,  wszystko przyprawiamy . Natępnie wlewamy trochę wody i przykrywamy opkrywką i dusimy około 15 minut. 
  4. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i danie lekko mieszamy, wlewamy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe. 
  5. Podajemy z surówką i ziemniakami, smacznego. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
                                    
 


 

Prześlij komentarz