Dzisiaj na obiad polecam wątróbkę z pieczarkami, w delikatnym sosie i surówkę z kiszonej kapusty. Danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis.
SURÓWKA :
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 marchew
- kawałek selera
- por, kawałek
- natka pietruszki
- sól, cukier, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
WĄTRÓBKA :
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 3 cebule
- 20 dkg pieczarek
- mąka pszenna do obtoczenia
- sól, pieprz, tymianek
- olej do podsmażenia
- śmietana 30 % - 100 ml
PRZYGOTOWANIE :
- Kiszoną kapustę przekładamy do miski, dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, natkę pietruszki i przyprawy, mieszamy i odkładamy.
- Wątróbkę, myjemy i obtaczamy w mące.
- Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z pieczarkami z odrobina soli. Na tą patelnię również dodajemy wontrubkę i podsmażamy ną z jednej i drugiej strony na złoto, wszystko przyprawiamy . Natępnie wlewamy trochę wody i przykrywamy opkrywką i dusimy około 15 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i danie lekko mieszamy, wlewamy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe.
- Podajemy z surówką i ziemniakami, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz