DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM + FILMIK

30 paź 2022
data:post.title
Paszteciki z mięsem są bardzo smaczne zwłaszcza podane do czerwonego barszczu. Smażę je na oleju jednak można je również upiec w piekarniku. Nadmiar nadaje się do zamrożenia, polecam przepis. 


CIASTO : 
  • 800 g mąki pszennej
  • 60 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka 3/2 %
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • 1/2 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka octu 10 %
  • 1 łyżeczka soli 
                                                                           FARSZ : 
  • 1 kg karkówki ugotowanej z jarzyną
  • 1 duża, pokrojona i podpieczona cebula
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku 
  • magi do smaku 
     PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso ugorować z świeżą jarzyną, liściem, zielem w wodzie do miękkości.
  2. Cebulę drobno pokroić, podpiec na oleju. 
  3. Mięso wyjąć, ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa oraz całą ugotowaną jarzynę. Chleb namoczyć w powstałym bulionie, dodać do farszu łącznie z podpieczoną cebulą i przyprawami.  
  4. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
  5. Składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w mleku, wyrobić na jednolite zwarte ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
  6. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
  7. Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na podłużny pas (oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
  8. Na ciasto nałożyć farsz, mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta, tniemy paszteciki średniej długości, zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
  9. Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły.
  10. Olej rozgrzać w garnku, (ja piekłam w frytkownicy) wkładać partiami paszteciki, piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy się już upiekły, wyciągnąć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  11. Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
  12. Smacznego!
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz