Paszteciki z mięsem są bardzo smaczne zwłaszcza podane do czerwonego barszczu. Smażę je na oleju jednak można je również upiec w piekarniku. Nadmiar nadaje się do zamrożenia, polecam przepis.
CIASTO :
- 800 g mąki pszennej
- 60 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka 3/2 %
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu 10 %
- 1 łyżeczka soli
FARSZ :
- 1 kg karkówki ugotowanej z jarzyną
- 1 duża, pokrojona i podpieczona cebula
- 4 kromki chleba
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- magi do smaku
- Mięso ugorować z świeżą jarzyną, liściem, zielem w wodzie do miękkości.
- Cebulę drobno pokroić, podpiec na oleju.
- Mięso wyjąć, ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa oraz całą ugotowaną jarzynę. Chleb namoczyć w powstałym bulionie, dodać do farszu łącznie z podpieczoną cebulą i przyprawami.
- Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
- Składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w mleku, wyrobić na jednolite zwarte ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
- Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na podłużny pas (oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
- Na ciasto nałożyć farsz, mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta, tniemy paszteciki średniej długości, zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
- Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły.
- Olej rozgrzać w garnku, (ja piekłam w frytkownicy) wkładać partiami paszteciki, piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy się już upiekły, wyciągnąć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
- Smacznego!
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz