KAPUSTA CZERWONA NA CIEPŁO + FILMIK

15 lis 2022
data:post.title
Kapusta czerwona na ciepło, to pyszny dodatek do dań obiadowych i pieczonych mięs. Świetnie pasuje do klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny.


       SKŁADNIKI :
  • 1 główka czerwonej kapusty 
  • 1  duża cebula
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 mała kiełbasa śląska
  • 1 łyżeczka soli do kapusty
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • kilka ziarnek pieprzu
  • sól i pieprz do smaku 
  • sok z całej, małej cytryny lub 2 łyżki octu 10 %
         albo ocet z jabłek 

      PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę umyć, usunąć pierwsze liście, drobno poszatkować.
  2. Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy ziele, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli.
  3. Gotujemy do miękkości, na małtm ogniu pod przykryciem. Około 20 minut. 
  4. Cebulę,boczek i kiełbasę drobno kroimy, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
  5. Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty.
  6. Doprawiamy do smaku łyżką cukru, pieprzem, solą i octem.
  7. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy tak aby woda całkowicie odparowała.
  8. Kapustę nakładamy na półmisek i podajemy do dań obiadowych.
  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz