Kapusta czerwona na ciepło, to pyszny dodatek do dań obiadowych i pieczonych mięs. Świetnie pasuje do klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI :
PRZYGOTOWANIE :
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 mała kiełbasa śląska
- 1 łyżeczka soli do kapusty
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- kilka ziarnek pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- sok z całej, małej cytryny lub 2 łyżki octu 10 %
albo ocet z jabłek
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę umyć, usunąć pierwsze liście, drobno poszatkować.
- Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy ziele, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli.
- Gotujemy do miękkości, na małtm ogniu pod przykryciem. Około 20 minut.
- Cebulę,boczek i kiełbasę drobno kroimy, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
- Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty.
- Doprawiamy do smaku łyżką cukru, pieprzem, solą i octem.
- Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy tak aby woda całkowicie odparowała.
- Kapustę nakładamy na półmisek i podajemy do dań obiadowych.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz