Sernik z mlekiem skondensowanym z puszki jest wyjątkowo mleczny, kremowo- puszysty i smaczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 5 jajek
- 1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego 530 g
- 1 cukier waniliowy
- 100 ml śmietany 30 %
- 2 budynie waniliowe bez cukru, każdy po 40 g
- garść rodzynek
- 1 paczka dowolnych herbatników
- 100 g czekolady mlecznej + 4 łyżki śmietany 30 %
- migdały do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Na dno blaszki o rozmiarze 25/30 cm, rozkładamy papier do pieczenia i herbatniki.
- Do misy robota przekładamy żółtka, cukier waniliowy, miksujemy, nastepnie wlewamy puszkę mleka skondensowanego.
- Do masy dodajemy cały ser i miksujemy, następnie wlewamy śmietanę 30 %, mieszamy. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i rodzynki, mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do sera i mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 * C, pieczemy jedną godzinę , funkcja termoobieg.
- Po upieczeniu studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i wlewamy śmietanę. Podgrzewamy 1 minutę w mikrofalówce i mieszamy.
- Na ostudzony sernik wylewamy rozpuszczoną czekoladę, należy ją rozsmarować. Ciasto posypujemy migdałami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz