Pyszne ciasto z serem i makiem, w dodatku na maślanym spodzie, jedno z moich ulubionych. Seromakowiec nadaje się do zamrożenia przez co możemy je mieć na dłużej. Polecam przepis.
CIASTO :
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( z małym czubkiem )
- -szklanka ma pojemność 250 ml
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
MAK :
- 1 puszka maku
PRZYGOTOWANIE :
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartego masła wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie połówki, większą i mniejszą. Tą większą rozkładamy na dnie blaszki o rozmiarze 25/30 cm. Ciasto należy podpiec 15 minut w temperaturze 180 % *.
- Ser- masło ucieramy z żółtkami i cukrami. Następie dodajemy cały ser, mieszamy a po chwili wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
- Na podpieczone, letnie ciasto wykładamy mak, równo go rozsmarowujemy. Na to wylewamy cały ser.
- Wierzch ciasta dekorujemy paskami z pozostałego ciasta. Całość pieczemy 1 godzinę, temperatura 170 % *, funkcja góra/dół.
- Sernik studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie kiedy już całkowicie ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i można go okroić.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz