ŁATWY W PRZYGOTOWANIU SEROMAKOWIEC + FILMIK

22 lis 2022
data:post.title
Pyszne ciasto z serem i makiem, w dodatku na maślanym spodzie, jedno z moich ulubionych. Seromakowiec nadaje się do zamrożenia przez co możemy je mieć na dłużej. Polecam przepis. 


CIASTO : 
  • 200 g masła 
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( z małym czubkiem )
  • -szklanka ma pojemność 250 ml 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 
                                                                              SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego 
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 jajka 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
                                                                              MAK : 
  • 1 puszka maku 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartego masła wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie połówki, większą i mniejszą. Tą większą rozkładamy na dnie blaszki o rozmiarze 25/30 cm. Ciasto należy podpiec 15 minut w temperaturze 180 % *. 
  2. Ser- masło ucieramy z żółtkami i cukrami. Następie dodajemy cały ser, mieszamy a po chwili wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. 
  3. Na podpieczone, letnie ciasto wykładamy mak, równo go rozsmarowujemy. Na to wylewamy cały ser. 
  4. Wierzch ciasta dekorujemy paskami z pozostałego ciasta. Całość pieczemy 1 godzinę, temperatura 170 % *, funkcja góra/dół. 
  5. Sernik studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie kiedy już całkowicie ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i można go okroić. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz