Dzisiaj podam przepis na rewelacyjny sernik tak jak dawniej przygotowywały go nasze mamy i babcie. Jest to sernik ciężki i treściwy ale bardzo, bardzo smaczny. Jest to stary i niezawodny przepis na sernik, polecam go również państwu.
CIASTO :
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej, tortowej
- (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SER:
- 1,3 kg sera półtłustego w kostce
- 200 g masła
- 8 jajek i 2 białka
- 1 szklanka cukru a w razie konieczności trochę więcej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 ml śmietany 30 %
- rodzynki według uznania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- masa kajmakowa lub polewa na wierzch ciasta
- migdały do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Składniki ciasta zagnieść i wyłożyć. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wyłożyć papierem i rozłożyć na nim ciasto. Należy je podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C, do momentu aż się zarumieni.
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło o temperaturze pokojowej i dalej ucieramy. Po chwili partiami dodaję ser i wlewamy śmietanę. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy rodzynki a na koniec ubitą na sztywno pianę ze szczyptą soli. Pianę łączymy ze serem mieszając szpatułką.
- Ser wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 170 % *. Po godzinie studzimy sernk 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy go i całkowicie studzimy. Dekorujemy wierzch ciasta dowolnie, polewą, kajkamkiem lub cukrem pudrem.
- Smacznego.
Prześlij komentarz