Bardzo smaczne ciasto z jabłkami i masą orzechową. Maślane blaty ciasta świetnie się komponują z tymi masami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i efektowne, polecam przepis.
JABŁKA :
- 1,2 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA ORZECHOWA :
- 250 g orzechów włoskich
- 200 ml mleka
- 200 g masła
- 1/2 szklanka cukru
CIASTO :
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany 12 %
- Jabłka obieramy, kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych i prużymy w garnku z cukrem i odrobiną wody. Na koniec wsypujemy makę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy je na bok.
- Ze składników ciasta zagniatamy półkruche ciasto, dzielimy je na dwie części i pieczemy dwa blaty ciasta wielkości naszej blaszki. Ja użyłam blaszki o rozmiarze 22/30 cm. Ciasta pieczemy 15 minut w temperaturze 190-200 %*, aż ładnie się zarumienią.
- Orzechy miksujemy rozdrabniaczem na drobne kawałki, następnie przekładamy je do garnka, wlewamy mleko i ciągle mieszając zagotowujemy. Masę studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i partiami dodajemy orzechy, ucieramy aż wszystkie składniki się połącza.
- Na pierwszy blat ciasta wykładamy jabłka, przykrywamy drugim blatem ciasta i rozkładamy masę z orzechów. Jabłecznik powinien trochę poleżeć aby blaty ciasta namiękły. Smacznego.
Prześlij komentarz