Pyszne ciasta drożdżowe - strucle o nadzieniu makowym i orzechowym. Smaczne belikatne ciasto i farsz, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 700 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanka cukru
FARSZ :
- 2 szklanki orzechów
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek mleka
- 250 g masy makowej
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, następnie dodajemy resztę składników oraz rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Orzechy miksujemy z miodem, cukrem i mlekiem na smarowną masę.
- Ciasto dzielimy na dwa kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt o długości form keksowych, u mnie 11/30 cm.
- Na płat ciasta wykładam masę i rówo ją rozsmarowuję, zwijam roladę. Przecinam ją wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie przecienty i oplatam dwa przecięte końce wokół siebie. Strucle układam w formie wyłożonej papierem. Czynność tą powtarzam z drugim ciastem.
- Babki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je 30 minut w temperaturze 180 *C. Gdyby zaczęły się przypiekać temperatuę nalerzy zmniejszyć.
- Po ostudzeniu ciasta posypujemy cukrem puderm, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz