STRUCLE DROŻDŻOWE Z MAKIEM I ORZECHAMI + FILMIK

13 lis 2022
data:post.title
Pyszne ciasta drożdżowe - strucle o nadzieniu makowym i orzechowym. Smaczne belikatne ciasto i farsz, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
                                                                             FARSZ : 
  • 2 szklanki orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 250 g masy makowej 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, następnie dodajemy resztę składników oraz rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Orzechy miksujemy z miodem, cukrem i mlekiem na smarowną masę. 
  3. Ciasto dzielimy na dwa kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt o długości form keksowych, u mnie 11/30 cm. 
  4. Na płat ciasta wykładam masę i rówo ją rozsmarowuję, zwijam roladę. Przecinam ją wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie przecienty i oplatam dwa przecięte końce wokół siebie. Strucle układam w formie wyłożonej papierem. Czynność tą powtarzam z drugim ciastem. 
  5. Babki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je 30 minut w temperaturze 180 *C. Gdyby zaczęły się przypiekać temperatuę nalerzy zmniejszyć. 
  6. Po ostudzeniu ciasta posypujemy cukrem puderm, smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz