Kurczak ze słoika to smaczne danie na każdą okazję. Jest smaczny na ciepło i zimno, polecam przepis jest idealny dla osób zapracowanych.
SKŁADNIKI :
- 10 dużych udek z kurczaka
- sól do smaku
- 1 łyżka słodkiej paparyki
- 2 łyżki dowolnej przyprawy do kurczaka
- do słoika- liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 ziarnka pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy każde udko na 2-3 części, przyprawiamy solą i przyprawami, dokładnie mieszamy. Należy je mocniej posolić ponieważ podczas gotowania wytworzy się galaretka i część przypraw do niej przejdzie.
- Do umytych słoików wkładamy przyprawy oraz układamy ciasno mięso do 3/4 jego wysokości, słoiki zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Słoiki ostrożnie wykładamy na ściereczkę, studzimy i przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.
- Tak przygotowane mięso jest świetną przekąską z pieczywem, sosami itp. Podajemy na zimno z powstałą galaretką. Smacznego.
- Można je przechowywać około 1 roku w chłodnym miejscu.
Prześlij komentarz