Bigos z mięsem, suszonymi śliwkami i grzybami jest nadzwyczaj aromatyczny i smaczny. Ma piękny kolor i nadaje się do pasteryzowania w słoikach lub do zamrożenia. Przepis jest sprawdzony przez to polecam go państwu.
SKŁADNIKI :
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1,3 kg mięsa ( łopatka, karkówka )
- 1-2 udka z kurczaka
- 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 18 suszonych śliwek
- garść suszonych grzybów
- 2-3 łyżki jarzynki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka ziarnek pieprzu
- 1/2 łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 l wody
- 4 łyżeczki przecieru pomodorowego
- 1 marchew, kawałek selera, kilka pieczarek
- Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i przykrywamy je kapustą. Dodajemy również jarzynkę, liście, ziele i pieprz. Gotujemy około 40 minut i wyjmujemy mięso. Kości wyrzucamy a mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką papryką, solą i podpiekamy na oleju na złoto.
- Do kapusty dodajemy śliwki, grzyby, przecier, kminek i przyprawy, startą na tarce marchew, seler i pokrojone pieczarki. Gorujemy na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Cebulę, boczek i kiełbasę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Całość dodajemy do bigosu i mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy. Na koniec dodaję całe mięso i mieszamy. Gotujemy kilka minut i zakręcamy gaz. Bigos pozostawiamy w garnku do następnego dnia. Wtedy on przejdzie przyprawami i nabierze pięknego koloru.
- Na drugi dzień podgrzewamy i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz