SMACZNY BIGOS Z MIĘSEM, GRZBAMI I ŚLIWKAMI

2 lis 2022
data:post.title
Bigos z mięsem, suszonymi śliwkami i grzybami jest nadzwyczaj aromatyczny i smaczny. Ma piękny kolor i nadaje się do pasteryzowania w słoikach lub do zamrożenia. Przepis jest sprawdzony przez to polecam go państwu. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • 1,3 kg mięsa ( łopatka, karkówka )
  • 1-2 udka z kurczaka
  • 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 18 suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 łyżki jarzynki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziarnek pieprzu
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 l wody
  • 4 łyżeczki przecieru pomodorowego 
  • 1 marchew, kawałek selera, kilka pieczarek
    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i przykrywamy je kapustą. Dodajemy również jarzynkę, liście, ziele i pieprz. Gotujemy około 40 minut i wyjmujemy mięso. Kości wyrzucamy a mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką papryką, solą i podpiekamy na oleju na złoto. 
  2. Do kapusty dodajemy śliwki, grzyby, przecier, kminek i przyprawy, startą na tarce marchew, seler i pokrojone pieczarki. Gorujemy na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszając. 
  3. Cebulę, boczek i kiełbasę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Całość dodajemy do bigosu i mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy. Na koniec dodaję całe mięso i mieszamy. Gotujemy kilka minut i zakręcamy gaz. Bigos pozostawiamy w garnku do następnego dnia. Wtedy on przejdzie przyprawami i nabierze pięknego koloru. 
  4. Na drugi dzień podgrzewamy i podajemy, smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

 

Prześlij komentarz