CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI + FILMIK

16 lip 2023
data:post.title
    Pyszne ciasto drożdżowe z owocami, miękkie, puszyste i bardzo pyszne. Upiekłam je z owocami         sezonowymi i kruszonką. Polecam przepis. 


      SKŁADNIKI : 
  • 50 g swieżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 500 g mąki pszennej
  • 5-6 łyżek oleju 
  • 300 g dowolnych owoców 
        KRUSZONKA : 
  • 50 g masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 4 łyżki mąki 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Do misy robota wkruszam drożdże, dodaję 4 łyżki cukru do tego odrobina ciepłego mleka i drożdże mieszamy. Dodaję tutaj jedno jajko i jeszcze to wszystko wymieszam.
  2. Do tego wsypuję pół kilograma mąki i wlewam mleko. Do tego około 5-6 łyżek oleju, gdyby podczas wyrabiania ciasta było zbyt luźne dosypię jeszcze trochę mąki, wsypuję również jeden cukier waniliowy. 
  3. Ciasto jest bardzo ładnie wyrobione elastyczne, teraz pozostawię je na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasto nakrywam ściereczką, wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kładziemy sezonowe.
  4. Owoce, mogą to być truskawki śliwki, jabłka, jagody, porzeczki, agrest. Ja dzisiaj mam truskawki. Przygotujemy teraz kruszonkę, do miski przekładam  50 g masła dodaję 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki, wszystko rozgniatam.
  5. Na ciasto rozkładam kruszonkę, ciasto pieczemy 45 minut temperatura 180 stopni funkcja termoobieg .
  6. Możemy piec również na funkcji góra dół jednak ten czas można wydłużyć pieczenia około 5-6 minut. Smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz