Pyszne ciasto drożdżowe z owocami, miękkie, puszyste i bardzo pyszne. Upiekłam je z owocami sezonowymi i kruszonką. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 50 g swieżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 500 g mąki pszennej
- 5-6 łyżek oleju
- 300 g dowolnych owoców
KRUSZONKA :
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE :
- Do misy robota wkruszam drożdże, dodaję 4 łyżki cukru do tego odrobina ciepłego mleka i drożdże mieszamy. Dodaję tutaj jedno jajko i jeszcze to wszystko wymieszam.
- Do tego wsypuję pół kilograma mąki i wlewam mleko. Do tego około 5-6 łyżek oleju, gdyby podczas wyrabiania ciasta było zbyt luźne dosypię jeszcze trochę mąki, wsypuję również jeden cukier waniliowy.
- Ciasto jest bardzo ładnie wyrobione elastyczne, teraz pozostawię je na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasto nakrywam ściereczką, wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kładziemy sezonowe.
- Owoce, mogą to być truskawki śliwki, jabłka, jagody, porzeczki, agrest. Ja dzisiaj mam truskawki. Przygotujemy teraz kruszonkę, do miski przekładam 50 g masła dodaję 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki, wszystko rozgniatam.
- Na ciasto rozkładam kruszonkę, ciasto pieczemy 45 minut temperatura 180 stopni funkcja termoobieg .
- Możemy piec również na funkcji góra dół jednak ten czas można wydłużyć pieczenia około 5-6 minut. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz