Bardzo smaczne pierogi z młodą kapustą i pieczarkami idealne na letni obiad, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 główka młodej kapusty lub 2 sztuki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki suszonych warzyw
- sól, pieprz tylko do smaku
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- olej do podsmażenia
CIASTO :
- 1, 2 kg mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- ciepła woda do zagniecenia ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości z jarzynką. Studzimy ją, wyciskamy płyny i drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy na oleju na patelni z przyprawami, dodajemy również kapustę. Kiedy płyny odparóją farsz jest gotowy.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi i lepimy, pierogi średniej wielkości.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody.
- Podajemy je okraszaone cebulką, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału;
Prześlij komentarz