PIECZONKI Z OGNISKA

1 lip 2023
data:post.title
Pieczonki są bardzo znane i lubiane, dzisiaj przygotowałam je według własnego pomysłu. Polecam przepis na to pyszne danie. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 duża kapusta
  • 4 kiełbasy zwyczajne
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki, 1 pietruszka
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 cebule
  • kawałek selera
  • 400 g pieczarek
  • sól, pieprz do smaku 
  • wegeta naturalna
  • natka pietruszki i lubczyk 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę (oprócz kapusty ). Kiełbasę i boczek również tak kroimy.
  2. Wszystko przyprawiamy i mieszamy. 
  3. Kociołek należy naoliwić, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć go liśćmi kapusty. 
  4. Do kociołka wkładamy wrzystkie pokrojone warzywa z wędliną. Wierzch zakrywamy pozostałymi liśćmi i zamykamy kociołek. 
  5. Przekładamy go na ognisko i pozostawiamy na czas około 1 i 1/2 godziny, utrzymujemy stałą temperaturę ognia. 
  6. Po upływie tego czasu a nawet szybciej sprawdzamy miękkość warzyw i jak są miękkie nalerzy odparować płyny. 
  7. Podajemy ciepłe, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
 

 

Prześlij komentarz