Pieczonki są bardzo znane i lubiane, dzisiaj przygotowałam je według własnego pomysłu. Polecam przepis na to pyszne danie.
SKŁADNIKI :
- 1 duża kapusta
- 4 kiełbasy zwyczajne
- 300 g boczku wędzonego
- 2 marchewki, 1 pietruszka
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 cebule
- kawałek selera
- 400 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- wegeta naturalna
- natka pietruszki i lubczyk
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę (oprócz kapusty ). Kiełbasę i boczek również tak kroimy.
- Wszystko przyprawiamy i mieszamy.
- Kociołek należy naoliwić, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć go liśćmi kapusty.
- Do kociołka wkładamy wrzystkie pokrojone warzywa z wędliną. Wierzch zakrywamy pozostałymi liśćmi i zamykamy kociołek.
- Przekładamy go na ognisko i pozostawiamy na czas około 1 i 1/2 godziny, utrzymujemy stałą temperaturę ognia.
- Po upływie tego czasu a nawet szybciej sprawdzamy miękkość warzyw i jak są miękkie nalerzy odparować płyny.
- Podajemy ciepłe, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz