Dzisiaj podam przepis na smaczny i aromatyczny syrop z mięty. Niezastąpiony do lemoniady, herbaty itp. Pasteryzowany w słoikach zachowuje swój smak i aromat na wiele miesięcy, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 500 g świeżej mięty
- 2 litry wody
- 3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego
- Miętę sobie opłukałam teraz ona troszkę przeschła, ona jest czyściutka bez zanieczyszczeń bez robaczków tak więc taką użyję do zrobienia syropu.
- Jest jej około pół kilo, jest naprawdę jej dużo.
- Miętę przekładamy do garnka wlewamy tutaj 2 l wody, wsypuję trzy szklanki cukru.
- Miętę teraz zagotujemy i pozostawimy na małym ogniu około 5 minut do momentu aż ten cukier się rozpuści może nawet szybciej zakręcić gaz i pozostawić tą miętę na kilka godzin pod przykryciem aby cały smak i aromat mięty przedostał się do płynu.
- Po kulku godzinach miętę odcedzamy i dodajemy kwasek, mieszamy. Nalewamy do słoiczków i pasteryzujemy w wodzie około 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz