PASTERYZOWANY SYROP Z MIĘTY + FILMIK

16 lip 2023
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na smaczny i aromatyczny syrop z mięty. Niezastąpiony do lemoniady, herbaty itp. Pasteryzowany w słoikach zachowuje swój smak i aromat na wiele miesięcy, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 g świeżej mięty 
  • 2 litry wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczka kwasku cytrynowego 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Miętę sobie opłukałam teraz ona troszkę przeschła, ona jest czyściutka bez zanieczyszczeń bez robaczków tak więc taką użyję do zrobienia syropu.
  2. Jest jej około pół kilo, jest naprawdę jej dużo.
  3. Miętę przekładamy do garnka wlewamy tutaj 2 l wody, wsypuję trzy szklanki cukru.
  4. Miętę teraz zagotujemy i pozostawimy na małym ogniu około 5 minut do momentu aż ten cukier się rozpuści może nawet szybciej zakręcić gaz i pozostawić tą miętę na kilka godzin pod przykryciem aby cały smak i aromat mięty przedostał się do płynu.
  5. Po kulku godzinach miętę odcedzamy i dodajemy kwasek, mieszamy. Nalewamy do słoiczków i pasteryzujemy w wodzie około 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody. 
  6. Smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz