GROCHÓWKA Z OGNISKA PASTERYZOWANA W SŁOIKACH + FILMIK

18 sie 2024
data:post.title
Pyszna, aromatyczna i smaczna grochówka, idealna na obiad i nie tylko, polecam przepis. 


  SKŁADNIKI : 
  • 500 g grochu łuskanego 
  • 500 - 800 g kości lub żeberek wędzonych 
  • 500 g ziemniaków 
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 200 g chudego, wędzonego boczku 
  • włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 cebule ) 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 kulek pieprzu
  • 1 kostka rosołowa lub jarzynka
  • sól, pieprz do smaku ( ewentualnie troszkę jarzynki i maggi )
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Groch płuczemy, odcedzamy, odkładamy. Następnie do kociołka wlewamy wodę do połowy jego wysokości, umieszczamy go nad paleniskiem, dodajemy pokrojone, wędzone kości, boczek, oraz liście laurowe, pieprz, ziele i groch. Garnek zakręcamy i pozostawiamy na około 1 godzinę. 
  2. Włoszczyznę ( marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki ) obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę odkładamy do osobnego pojemnika. 
  3. Po godzinie odkręcamy garnek, wyjmujemy boczek, kości i dodajemy warzywa a obok na patelni podpiekamy cebulę z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
  4. Kości wędzone, już ugotowane, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym boczkiem i kiełbaską do garnka. Mieszamy, majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna. Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około 30-  20 minut, doprawiamy do smaku i podajemy z chrupiącym pieczywem. Grochówkę jak chcemy za pasteryzować wlewamy do litrowych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  5. Smacznego. 
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz