Rewelacyjne ciasto na budyniu ze śliwkami i kruszonką, idealne na podwieczorek. Polecam przepis .
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka rozmiar "M"
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 budyń waniliowy 40 g bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g dojrzałych śliwek
- 70 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- Masło z cukrem ucieramy, następnie dodajemy resztę składników i powstanie klejące ciasto.
- Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę.
- Na blaszkę 22/30 cm wykładamy papier a na to rozkładamy ciasto które trzeba rozsmarować. Na wierzch wciskamy śliwki skórką do dołu.
- Z podanych składników robimy kruszonkę i posypujemy po wierzchu ciasta. Pieczemy je 40 minut w temperaturze 185 *C, aż będzie rumiane. Ja piekłam na funkcji góra/dół.
- Ciasto po upieczeniu studzimy, następnie kroimy na kawałki i podajemy. Można je jeszcze posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz