Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wręcz obiad sam się robi, bo w piekarniku a do tego brokuł gotowany na parze.Danie smaczne i zdrowe. :) polecam spróbować.
- filet z łososia około 300 g
- 3 łyżeczki zielonego pesto
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- 1 pomidor
- 1 brokuł ugotowany na parze
Pesto mieszamy z śmietaną, smarujemy pastę rybę. Pomidora kroimy na pół, lekko solimy i układamy wokół łososia. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 *C, przez około 20 minut.
Podajemy łososia ciepłego z ugotowanym brokułem lub dowolną kombinacją warzyw. Polewamy odrobiną powstałego sosu. Smacznego.
Alez smacznie wygląda ten Twój łosoś :)
OdpowiedzUsuńJeszcze smaczniej niż mój !
Od jakiegoś czasu lubię pokombinować z pesto, ale z łososiem jeszcze nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na łososia, kupiłam wczoraj w lidlu w promocji i już wiem jak go zrobię, z pesto:)
OdpowiedzUsuńfajnie się komponuje to różowiutkie mięsko łososia z zielonym pesto ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Wiesz co? nie lubię za bardzo łososia, ale w ten sposób chyba bym zjadła. Wypróbuję jak tylko kupię łososia.
OdpowiedzUsuńcze,czytałem na forach że nie wolno łączyć ryb z brokułami?! co innego można podać w zamian? pzdr
OdpowiedzUsuńRybę pieczoną można podawać z ziemniakami(gotowanymi lub pieczonymi),warzywami gotowanymi w wodzie,surówkami i sosami.Wprawdzie nie słyszałam że nie wolno jeść ryby z brokułami:)pozdrawiam.
UsuńCzy piec to z zamkniętym naczyniu żaroodpornym?
OdpowiedzUsuńŁososia pieczemy w otwartym naczyniu :)
Usuń