BUŁKI NADZIEWANE GRZYBAMI

13.10.2012
data:post.title
"Smaki jesieni" czyli - grzyby leśne w roli głównej,a sezon na nie nadal trwa.
Dzisiaj zrobiłam szybką ciepłą przekąskę,bułki po brzegi nadziane grzybami, posypane serem i zapieczone.
Rezultat końcowy to pyszne chrupiące bułeczki z grzybami.


                                                                 SKŁADNIKI:
  • 3-4 bułki pszenne 
  • 30 dkg grzybów
  • 20 dkg sera żółtego  gołdy
  • 1 mała cebula
  • sól. pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
                                                       PRZYGOTOWANIE : 

Bułki przeciąć na dwie nierówne polówki, czyli odcinamy kapelusik a miękki środek wydrążamy.
Świerze grzyby i cebulę  pokroić, wrzucić na patelnię, dolać 2 łyżki oliwy, przyprawić i lekko podpiec. Dolać wodę i prużyć ok 30 minute aż płyny odparują. Jak Grzybki są już gotowe, przełożyć je do naczynia, dorzucić do nich miękki środek z bułek(zagęści on farsz) i jajko oraz połowę startego sera.
Bułki nadziewać przygotowaną masą, na sam koniec posypać startym serem i przykryć odciętą częścią pieczywa.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku lub opiekaczu ok 20 minut, podawać gorące.



MARIOLA

8 komentarzy

  1. Ja tez kiedyś robiłam takie bułeczki właśnie przypomniałaś mi o nich są bardzo smaczne! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bajka, niby proste a jakie apetyczne. Chetnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł myślę, że w ten sposób można nadziać bułeczki nie tylko grzybami :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, znowu po nocy takie pyszności oglądam ;) Grzybki, ser i chrupiące pieczywko, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń