- 3 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 4 jabłka
- 1 kg moreli lub brzoskwiń, wypestkowanych i obranych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
Jabłka obrać,pokroić na mniejsze kawałki (bez gniazd nasiennych). Następnie przesmażyć w garnku z cukrem, podlewając odrobiną wody aby się nie przypaliły. Gdy jabłka skruszeją dokładamy morele lub brzoskwinie, smażymy ponownie około 10-15 minut cały czas mieszając. Na koniec, zakręcamy gaz i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i od razu energicznie mieszamy. Masa zrobi się gęsta.
Większą część ciasta rozłożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, na ciasto rozkładamy gotową masę z owoców (może być jeszcze ciepła) a na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce lub rozkruszyć.
Piec w temperaturze 170 * C przez 40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
kruche ciasta z morelami są cudowne! robiłam bardzo podobne w wakacje :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, bo jabłka i morele bardzo do siebie pasują :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
lubię kruche ciacha
OdpowiedzUsuńjabłuszka z kruszonką mniam mniam!
OdpowiedzUsuńu nas takie ciasta to są tylko chwilę na talerzu...
OdpowiedzUsuńJabłka u mnie również królują, wczoraj była tarta z lodami Pascala(kuchnia lidla), a następnym razem będzie Twoje ciacho:)
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka, aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńjak ciasto na chrzest to tez sukieneczka www Mala Ksiezniczka . com .pl
OdpowiedzUsuńświetne - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń