Śledzie opiekane są idealną zimną przekąską i co istotne... można długo przechowywać je w lodówce:)
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów śledziowych
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól,pieprz
- 4 cebule obrane i pokrojone w talarki
- olej do smażenia ryby
ZALEWA:
- 1/2 przecieru pomidorowego 30%
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Filety śledziowe opłukać, osuszyć. Filety rybne panierujemy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na oleju z obu stron, po 2 minuty z każdej. Upieczone filety przekładamy na talerz.
- Składniki na zalewę wlać do garnka,zagotować.
- Do gorącej zalewy dodać pokrojową cebulę w talarki. Poczekać chwilkę aż cebula zmięknie.
- Śledzie ułożyć do czystych, litrowych słoików, po 3 filety, zalać gorącą zalewą, zakręcić.
- Po całkowitym ostygnięciu słoiki przechowujemy w lodówce około jednego miesiąca.
- U mnie szybko znikają, bo są przepyszne,więc nie zawsze tyle mogą przetrwać w lodówce.
- Jest to idealny sposób na wcześniejsze przygotowanie śledzi przed świętami, urodzinami i innymi przyjęciami. Polecam!
- Smacznego:)
Lubię tak przygotowane śledzie, idealne i na imprezy i na kolację w domowym zaciszu:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, a za mną od paru dni chodzą śledzie :)
OdpowiedzUsuńtakie "kaszebscze sledze", sa pyszne i też je lubimy...
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam śledziowe przysmaki:)
OdpowiedzUsuńŚWIETNY PRZEPIS. pRZED CHWILĄ ZROBIŁAM DRUGA PORCJĘ. DODALAM NIECO WIĘCEJ OCTU.
OdpowiedzUsuńSmacznego,cieszę się że śledziki smakują:)oczywiście jeżeli ktoś woli ostrzejszą zalewę do śledzi można dodać więcej octu.
Usuń1/2 koncentratu tzn ile to jest
OdpowiedzUsuń1/2 to 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego :)
UsuńJakoej wielkosci sloiczka? Beznadziejnie nieprecyzyjny przepis
UsuńLitości a czy w sklepie słoiki koncentratu są 20 litrowe ? Trzeba być kretynką żeby takie głupoty pisać.
UsuńSą małe i duże więc litości i zrozumienia ;)
UsuńPół
OdpowiedzUsuńA jakie najlepsze śledzie do tego w ocie czy solone? 🤔🤔
OdpowiedzUsuń