Proste i pyszne danie,jak zwykle Okrasa nas mile zaskoczył:)placki z kaszy gryczanej są rewelacyjne a gulasz z sokiem z pomarańczy idealnie do nich pasuje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYaQthMZeA8XrpoKTwg5wkc9o6ifKYcloVS2ATEU_7xlXp6v3XtmZ94LywLgZtA8FxPmrF1h2McstGDzPDGkp6WRNr15P1z97Pal7naOTtf8h6I_TLyZo_nsvGgkP48UcJkUrW1Px7n9Kb/s640/SAM_4516.JPG) |
MARIOLA |
SKŁADNIKI NA GULASZ:
- 700 dkg mięsa gulaszowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 40 g mąki
- 50 ml oleju
- sól,pieprz,majeranek,1 liść laurowy,2 ziela angielskie,odrobina cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1/2 l wody
- 250 ml piwa
Mięso przyprawić,oprószyć mąką,podsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone przełożyć do garnka wraz z całym płynem i sokiem.Na patelnie,na której wcześniej smażyliśmy mięso,dodajemy miód,pokrojoną cebulę i czosnek.Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.Dorzucamy pokrojoną marchew w talarki,liść laurowy,ziele i wlewamy piwo.Do wszystkiego dodajemy startą skórkę z 1,4 pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty.Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem,dodajemy 1/2 l wody,mieszamy.Garnek przykrywamy i dusimy około 1 godzinę 30 minut.
SKŁADNIKI NA PLACKI:
- 350 g kaszy
- 1 duży ziemniak obrany i i starty na grubych oczkach
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 1 ząbek czosnku,rozgnieciony
- 1 mały por,pokrojony w drobna kostkę
- sól,pieprz
- odrobina oleju do smażenia
Do miski wrzucamy ugotowana kaszę,wbijamy jajka,dodajemy startego ziemniaka,mąkę,przyprawy,czosnek i pokrojony por.Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej,za pomocą łyżki formujemy na patelni placki.Pieczemy na złoto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjE2vwNWnFkK3q9KwVz3dXS2-0fyhc65H_D2kpzjc-bCcM-PDHNqq5v-vFlzrQ-PsJxeUoPEruN1a6TEakQH-2_JWnwXF6WNwe_py1sqdCP6h86bQlpR5WrNJtLFf3EpEu7VdCylKsApvOv/s640/SAM_4512.JPG) |
MARIOLA |
Gdy gulasz jest już gotowy(mięso powinno być miękkie),placki kładziemy na talerz i polewamy gotowym sosem z mięsem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg61ri9-r16bhei170iDwLwS0NOiZQ0IqYO7h8Z1eZiCdfnJlTtnKL30nSGMRiNkqJL0mPtee-r5aRajXqXnHQ6AshV_Z6lH99XwD15cc4nXJaImtNZVea5c7ISLBkESK6f9W_cP4nVVEkL/s640/SAM_4514.JPG) |
MARIOLA
|
Danie wg przepisu Okrasy wypróbowałam,uważam że jest godne polecenia.Na pewno wrócę jeszcze nie raz do tych pysznych placków gryczanych:)
wygląda naprawdę smakowicie ;) a tak ogólnie, to wieki nie jadłam kaszy!
OdpowiedzUsuńooo, pysznie! tez mam w planach to zrobić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne te placuszki, ciekawa jestem ich smaku..
OdpowiedzUsuńCzosnek i por nadają kaszy smak,bo kasza gryczana chyba nie jest zaliczana do lubianych, ale placki naprawdę wyszły wyborne:)
UsuńAle pyszności, już wiem co jutro na obiad, Okrasa się popisał, placki z kaszy to super pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie..
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :) Bardzo fajne
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłem kaszy gryczanej, kiedyś jej nie lubiłem, ale teraz z chęcią bym wrócił do jej smaku :) Ciekawy dodatek pomarańczy do gulaszu, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńTe placki muszą być pyszne...nigdy takowych nie jadłam.Dodałam do ulubionych:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich placków, ciekawa jestem ich smaku :-)
OdpowiedzUsuńno zaczynam smarzyć zobaczymy cy wyjdą takie wyśmienite
OdpowiedzUsuń