KURCZAK PO AMERYKAŃSKU

14 lis 2012
data:post.title
Przepis na kurczaka po amerykańsku, wydał mi się bardzo ciekawy, chociaż lepsza by była chrupiąca panierka (do wersji amerykańskiej). W słodko-winnej  marynacie jest równie pyszny i rewelacyjny w smaku co bardzo polecam dla codziennej odmienności.
Moje dzieci były wręcz zachwycone!


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 6-8 palek z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • szczypta imbiru (w proszku lub świeży tarty)
  • sól,pieprz cayenne do smaku 
  • słodka papryka i ostra w proszku
  • 6 łyżek oleju
                                                                        MARYNATA :

Do dużej miski wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, miód, ketchup, pieprz cayenne, 6 łyżek oliwy, ocet oraz przyprawy.
Mieszamy łyżką i wkładamy do niej pałki kurczaka, dokładnie mieszając tak aby marynata  pokryła całe kawałki kurczaka .Wkładamy marynatę z mięsem do lodówki na minimum godzinę.
Następnie przekładamy podudzia wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową (ja przykryłam naczynie pokrywą tak aby mięso zbytnio nie wyschło ), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 % * C, na około 1 godzinę. Po upływie 30 minut zdejmujemy pokrywkę pozwalając mięsu się podpiec.
Od czasu do czasu obracamy i  podlewamy kurczaka powstałym sosem.
Upieczone kawałki kurczaka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz dowolną surówka.
Kurczak jest bardzo soczysty lekko słodki i winny a skórka mięciutka ,wręcz pyszny idealny na urodziny bądź imprezy towarzyskie.
Smacznego!



6 komentarzy

  1. Ciekawy pomysł, taki trochę sos barbeque z tego wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny ten kurczak Pascala i drób w lidlu przecenili, super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda ten kurczaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam soczystego kurczaka ;) Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam w planach upichcenie tego kurczaka ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ soczyste kurczaki!
    palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń