Moje dzieci były wręcz zachwycone!
- 6-8 palek z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- szczypta imbiru (w proszku lub świeży tarty)
- sól,pieprz cayenne do smaku
- słodka papryka i ostra w proszku
- 6 łyżek oleju
Do dużej miski wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, miód, ketchup, pieprz cayenne, 6 łyżek oliwy, ocet oraz przyprawy.
Mieszamy łyżką i wkładamy do niej pałki kurczaka, dokładnie mieszając tak aby marynata pokryła całe kawałki kurczaka .Wkładamy marynatę z mięsem do lodówki na minimum godzinę.
Następnie przekładamy podudzia wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową (ja przykryłam naczynie pokrywą tak aby mięso zbytnio nie wyschło ), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 % * C, na około 1 godzinę. Po upływie 30 minut zdejmujemy pokrywkę pozwalając mięsu się podpiec.
Od czasu do czasu obracamy i podlewamy kurczaka powstałym sosem.
Upieczone kawałki kurczaka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz dowolną surówka.
Kurczak jest bardzo soczysty lekko słodki i winny a skórka mięciutka ,wręcz pyszny idealny na urodziny bądź imprezy towarzyskie.
Smacznego!
Ciekawy pomysł, taki trochę sos barbeque z tego wychodzi :)
OdpowiedzUsuńFajny ten kurczak Pascala i drób w lidlu przecenili, super:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ten kurczaczek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczystego kurczaka ;) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTeż mam w planach upichcenie tego kurczaka ;))
OdpowiedzUsuńależ soczyste kurczaki!
OdpowiedzUsuńpalce lizać ;)