SERNIK LEKKI I PUSZYSTY

11 lis 2012
data:post.title
Czasami nachodzi mnie ochota zjeść sernik ale bez ciasta,polewy czekoladowej i dodatków.Więc co tu dalej się zastanawiać,upiekłam najprostszy na świecie sernik i taki właśnie lubię.



                                                     SKŁADNIKI: na tortownicę o średnicy 24 cm

  • 1 kg sera półtłustego lub wiaderkowego
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  •  odrobina oleju i bułka tarta do wysypania formy 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 


  1. Ser zmielić w maszynce dwa razy (jeżeli użyjemy sera do serników w wiaderku nie trzeba go mielić).
  2. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, następnie żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  3. Dodać zmielony ser, mleko, budyń i mąkę, miksować aż składniki się połączą.
  4.  Białka ubić  na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
  5. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie wlewamy masę serową.
  6. Piec w temperaturze 160-170 stopni C, przez około 60 minut.
  7. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych dżwiczkach, by nie narazić ciasta na zmianę temperatury.
  8. Sernik lekko opadnie ale nie zmieni to wyglądu i smaku ciasta. 
  9. Do sera nie dodaję tłuszczu, bo wiadomo to zawsze mniej kalorii, a nie zmienia to smaku ciasta
  10. Smacznego!




11 komentarzy

  1. Porywam kawałek do popołudniowej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama byłaby zachwycona, ja wolę serniki na zimno niż te pieczone, musi mnie najść, ale i tak jakoś są dla mnie neutralne - w sensie obyłabym się bez sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik w klasycznym wydaniu jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nabiału mam po czubek głowy na swej diecie ..ale serniczka w takiej wersji na pewno bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  5. proponuję sernik mielony samemu bo te z wiaderka są beznadziejne....zresztą smakują też gorzej...ja mielę sam i znajomi są zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy najbliższej okazji własnie tak zrobię,zmielę sama ser :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Szkoda, czasami sernik opada, wina - piekarnik lub ser, mi na 10 serników 2 taż opadają jednak są bardzo smaczne :)

      Usuń
  7. W przepisie jest napisane dwa razy 1 łyżka mąki ziemniaczanej,pomyłka? Chodzi o łyżkę mąki ziemniaczanej i zwykłej?

    OdpowiedzUsuń