SKŁADNIKI: na tortownicę o średnicy 24 cm
- 1 kg sera półtłustego lub wiaderkowego
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- odrobina oleju i bułka tarta do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE :
- Ser zmielić w maszynce dwa razy (jeżeli użyjemy sera do serników w wiaderku nie trzeba go mielić).
- Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, następnie żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
- Dodać zmielony ser, mleko, budyń i mąkę, miksować aż składniki się połączą.
- Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
- Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie wlewamy masę serową.
- Piec w temperaturze 160-170 stopni C, przez około 60 minut.
- Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych dżwiczkach, by nie narazić ciasta na zmianę temperatury.
- Sernik lekko opadnie ale nie zmieni to wyglądu i smaku ciasta.
- Do sera nie dodaję tłuszczu, bo wiadomo to zawsze mniej kalorii, a nie zmienia to smaku ciasta
- Smacznego!
Porywam kawałek do popołudniowej kawy:)
OdpowiedzUsuńmoja mama byłaby zachwycona, ja wolę serniki na zimno niż te pieczone, musi mnie najść, ale i tak jakoś są dla mnie neutralne - w sensie obyłabym się bez sernika:)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńSernik w klasycznym wydaniu jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńNabiału mam po czubek głowy na swej diecie ..ale serniczka w takiej wersji na pewno bym spróbowała
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńproponuję sernik mielony samemu bo te z wiaderka są beznadziejne....zresztą smakują też gorzej...ja mielę sam i znajomi są zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńPrzy najbliższej okazji własnie tak zrobię,zmielę sama ser :)
UsuńNie udało się : /
OdpowiedzUsuńSzkoda, czasami sernik opada, wina - piekarnik lub ser, mi na 10 serników 2 taż opadają jednak są bardzo smaczne :)
UsuńW przepisie jest napisane dwa razy 1 łyżka mąki ziemniaczanej,pomyłka? Chodzi o łyżkę mąki ziemniaczanej i zwykłej?
OdpowiedzUsuń