Prosty, pyszny i niedrogi deser a jaki efektowny . Mniammm...
- 4 twarde gruszki
- sos z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE :
Gruszki obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do przygotowanego syropu i gotować 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, łyżką cedzakową wyciągamy gruszki na talerz.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko z cukrem waniliowym zagotować,gdy mleko lekko przestygnie wlać do niego utarte żółtka i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i wymieszać.
Postawić na ogniu -niezbyt dużym, gotować aż powstanie budyń.
Krem nakładamy na talerz lub do pucharków, kładziemy na niego po dwie gruszki i ozdabiamy odrobiną rozpuszczonej czekolady.
Smacznego.
MARIOLA |
Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńbardzo efektownie się prezentują!:)
OdpowiedzUsuńale deser!
OdpowiedzUsuńz rozmachem :]
Smakowity deser:]
OdpowiedzUsuńZostało coś jeszcze? ;)
OdpowiedzUsuńojaa! wpraszam się na takie gruchy!
OdpowiedzUsuńGruszki i wanilia - pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam....pyszne. Dzięki za podpowiedź na zimowy weekendowy deser.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNajlepiej dodać miąższ laski wanikii - wtedy dopiero mamy sos waniliowy :)
OdpowiedzUsuń