GRUSZKI W LEKKIM SOSIE WANILIOWYM

22.11.2012
data:post.title
Jesień to idealny czas na desery z gruszkami a że bardzo za nimi przepadam i kupiłam ich spory zapas, więc z tych co zostały (bo większość trafiła do słoików) podałam dzisiaj w lekkim sosie waniliowym.
Prosty, pyszny i niedrogi deser a jaki efektowny . Mniammm...

                                                               SKŁADNIKI:
  • 4 twarde gruszki 
  • sos z 1/2 cytryny
  • 2  łyżki  cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
                                                             SOS WANILIOWY:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Do garnka wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier i zagotować.
Gruszki obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do przygotowanego syropu i gotować 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, łyżką cedzakową wyciągamy gruszki na talerz.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko z cukrem waniliowym zagotować,gdy mleko lekko przestygnie wlać do niego utarte żółtka i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i wymieszać.
Postawić na ogniu -niezbyt dużym, gotować aż powstanie budyń.
Krem nakładamy na talerz lub do pucharków, kładziemy na niego po dwie gruszki i ozdabiamy odrobiną rozpuszczonej czekolady.
Smacznego.
MARIOLA
SMACZNEGO!

9 komentarzy