- 4 plastry schabu lekko ubitego
- 2 gotowe płaty ciasta francuskiego
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 1 żółtko
- kilka śliwek suszonych
- sól,pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki widy
- 1 opakowanie miksu sałat
- sos winegret (1 łyżeczka musztardy,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki wody,3 łyżki oliwy,sól,cukier,pieprz)
Ubite plastry schabu maczamy w marynacie i zostawiamy w niej aż przygotujemy resztę składników.
Boczek pieczemy na suchej patelni, odsączamy z tłuszczu, przekładamy na talerz.
Żółtko roztrzepać z odrobiną wody, następnie gotowe ciasto francuskie rozwinąć.
Każdy płat ciasta dzielimy na cztery. Schab układamy na płatach ciasta francuskiego, na to kładziemy po dwa plastry boczku, następnie każdy kawałek posypujemy pokrojonymi suszonymi śliwkami (6 sztuk wystarczy). Każdą z 4 porcji zakrywamy płatami ciasta francuskiego, dociskamy brzegi za pomocą widelca. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut(180-200 C)
Sałatę z sosem przekładamy na talerz,wyjmujemy eskalopki i układamy je na sałacie.
Przyznam że śliwki i schab nie przemawiały do mnie ale jak spróbowałam gotowego eskalopka mmnniam...
A tu wersja dla moich dzieci z szynką konserwową,równie pyszne!
MARIOLA |
Wyglądają naprawdę pysznie, ładnie się upiekły na złocisty kolor, chyba tez wypróbuję ten przepis, widziałam, że w lidlu zrobili promocję na ciasto, więc skuszę się jak najbardziej:)
OdpowiedzUsuńA po ile mają ciasto??
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły!!!!
Ciekaw jak smakują:)
Jakie apetyczne i ładne danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
fajne pomysł na obiad inaczej:) ja dziś też bawię się ciastem francuskim, ale już jutro może coś opracuje by wstawić, bo padam:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się naprawdę smakowicie, az zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetny pomysł, prezentują się pięknie :)
OdpowiedzUsuń