Postanowiłam wypróbowa
ć przepis na łososia z kaszą gryczaną z dodatkiem pieczonej gruszki. Połączenie gruszki, miodu i łososia wydało mi się by
ć bardzo ciekawe więc zrobiłam to danie i muszę stwierdzi
ć że to idealnie zgrane smaki. Łosoś doprawiony cytryną na kaszy gryczanej z ogórkiem a na wierzchu pieczona gruszka w miodzie, polane lekkim sosem koperkowym. Pycha!
SKŁADNIKI:
- 250-500 g świeżego łososia
- 2 torebki kaszy gryczanej ugotowanej
- 1 cytryna
- 30 g musztardy
- 50 g miodu
- 1 gruszka
- 150 g sera twarogowego
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE :
- Łososia opłukać w wodzie, odciąć skórę z ryby, pociąć na mniejsze kawałki. Posypujemy łososia pieprzem, solą, skrapiamy oliwą i odrobiną soku z cytryny. Przekładamy kawałki ryby na papier do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60-100 *C, na około 30 minut.
- Na małą patelnię wlewamy 1 łyżeczkę miodu, do tego dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, ponownie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje.
- Do miski z ugotowaną kaszą wrzucamy pokrojony ogórek w kostkę, przeciśnięty czosnek, pokruszony twaróg, 1-2 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 1-2 łyżki oliwy. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu.
- Koperek,1 łyżkę miodu,1 łyżeczkę musztardy,1 łyżeczkę soku z cytryny,1 łyżkę oliwy i 3 łyżki wody, miksujemy blenderem na gładki sos.
- Na środku talerza układamy sałatkę a kaszy gryczanej, na to kawałek łososia i pieczoną gruszkę. Polewamy danie sosem koperkowym.
Smacznego!
pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńi na pewno pysznie smakował ;)
też ostatnio całkiem przypadkowo odkryłam połączenie łososia z ogórkiem ;)
OdpowiedzUsuńdoskonale się sprawdza
Uwielbiam łososia, pięknie go podałaś!
OdpowiedzUsuńMój M by cię na rękach nosił za takiego wspaniałego łososia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, a Twój wygląda pysznie, przyznam, że czasami też testuję lidlowskie przepisy, w tym tygodniu będzie szyneczka Okrasy:)
OdpowiedzUsuńWitam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!
OdpowiedzUsuńSuper danie, smakowało na pewno rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! Uwielbiam łososia!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Łosoś wygląda bardzo smacznie i ja również chętnie wypróbuję ten przepis. Jestem bardzo ciekawa tego smaku połączenia łososia z gruszką i miodem, ale czuję, że będzie pysznie. Pozdrawiam serdecznie :) http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWysmienite!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJedna ryba a tyle możliwości! W sieci można znaleźć masę przepisów na to jak podać łososia. Świeżego czy wędzonego. Zobaczcie ten przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/terrina-z-wedzonego-lososia-mowi-z-potem-i-szalotka/ myślę że to jedna z lepszych propozycji na wykorzystanie łososia wędzonego. I tak niewiele składników potrzeba.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń