BAJADERKA Z KREMEM MASCARPONE

11.11.2012
data:post.title
Co zrobić z resztek ciast lub nieudanych wypieków,oczywiście bajaderkę,pyszną i prostą w przygotowaniu.Można ją przygotować prawie z każdego ciasta czy też ciastek,oczywiście omijając wypieki z kremem,galaretką i ciężkim lukrem.A jeśli ktoś lubi bakalie,dżemy,suszone owoce to niech zrobi bajaderkę!



                                                     SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 900 g pokruszonych ciast,ciastek,biszkoptów 
  • 100 g orzechów
  • rodzynki,mak,wiórki 
  • paczka długich biszkoptów
  • 2 łyżki dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru lub troszkę mniej 
  • 1/4 kostki margaryny
  • aromat rumowy
                                                  SKŁADNIKI NA KREM:
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 śmietan fiksy
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
Pokruszone ciasto(róznego rodzaju) i ciastka łączymy z dżemem,bakaliami odrobiną maku i wiórek.Mleko,kakao,cukier i margarynę zagotować,wymieszać, przestudzić i wlać do masy z ciast i ciastek.Składniki dokładnie połączyć a raczej wymieszać i lekko wyrobić,(gdy masa jest zbyt sucha dolewamy mleka),następnie dajemy olejek zapachowy i dokładnie wyrabiamy masę.
Na spód tortownicy rozkładamy długie biszkopty,na to masę bajaderkę.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach,dodać cukier i cukier waniliowy,chwilę miksować,do śmietany dodać serek mascarpone i śmietan fiksy,wymieszać.Gotowy krem wyłożyć na ciasto.Całość chłodzić ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy tbiszkopty namiękną.
Ciasto posypać tartą czekoladą.
SMACZNEGO!



6 komentarzy

  1. musiało być słodkie! ale ja takie ciacha uwielbiam, więc mmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Im słodsze tym lepsze, ja też do kremu dodaję mascarpone Lovilio, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajaderka w moim wykonaniu jeszcze za czasów kiedy wypieki nie były moja mocna stroną do dziś jest tematem żartów moich rodziców na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych..podobno w ogóle mi nie wyszła. Od tamtej pory jej nie robiłam..ale z pewnością wykorzystam przepis tym bardziej że jest w udoskonalonej wersji z masa na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze robię małe bajaderki - kuleczki z dużą ilością alkoholu, a co będę nam żałować ;) Z kremem musi smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. DZIŚ wpadłam na ten przepis:) i od razu musiałam go wypróbować w swoim wykonaniu.., Ciasto jest wspaniale i szybkie do zrobienia! Dziękuję za przepis :) U mnie nie jest bardzo słodkie ale i tak wspaniale .

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto może nie ma ładnego zdjęcia ale jest pyszne i wsumie możemy je przygotować z resztek ciast.Cieszę się że ciato smakowało :)

    OdpowiedzUsuń