Bardzo smaczne ciasto na maślance z dodatkiem borówek, puszyste i wilgotne w środku. Owoce możemy dodać dowolne, polecam ten wspaniały przepis.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek rozmiar "M"
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej ( 350 g )
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka maślanki
- około 300 g borówek
PRZYGOTOWANIE :
- Całe jajka c cukrami ubijamy aż będą puszyste, następnie wlewamy olej i żółtka i dalej ubijamy. Następnie wlewamy maślankę i po chwili wsypujemy przez sitko, mąkę, proszek i kakao. Delikatnie teraz mieszamy szpatułką aż składniki się połączą.
- Blaszkę 21/31 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, na to rozsypujemy borówki. Placek pieczemy 40 minut, temperatura 180 % *. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i supskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz