SKŁADNIKI : na biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zielony barwnik,ja użyłam małej tubki
Upieczonym ciastem wykładamy miskę,(która posłuży za formę) w niektórych miejscach ciasto nacinamy tak aby ładnie pokryło naszą formę.Brzegi ciasta odcinamy.
GALARETKI :
- 1 serek waniliowy 400 g
- 1 łyżka żelatyny ,rozpuszczona w 1/4 szklance ciepłej wody
- 4 galaretki truskawkowe Winiary
- 4 kostki czekolady deserowej,drobno pokrojonej
- zielony lukier do dekoracji wierzchu ciasta(można użyć gotowego lub przygotować samodzielnie)
Serek mieszamy z dobrze rozpuszczoną żelatyną,odkładamy na 5-10 minut do lodówki,następnie lekko zgęstniałym smarujemy biszkopt w misce po same brzegi.Odkładamy nasze ciasto do lodówki.
Galaretki przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu.Kiedy zaczną lekko tężeć wsypujemy pokrojoną czekoladę,mieszamy i wylewamy do środka naszego ciasta.Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto przekładamy do góry dnem na talerz,dekorujemy zielonym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto podajemy schłodzone.
Smacznego.
Przypadkiem natrafiłam na bloga imienniczki :))) fajny pomysł to ciacho :)) coś podobnego też mi,, krążyło,, po głowie.... ale nie zrobiłam... Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuń