Mięso mielone z fasolką i pieczarkami , zapieczone pod skorupką z kukurydzy. Danie bardzo smaczne,wręcz pyszne. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego,wieprzowego z łopatki
- 250 g pieczarek pokrojonych w talarki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- sól,pieprz i chilli do smaku
- przyprawa meksykańska do mięsa,dowolna
- 1 opakowanie kindziuka w plastrach 100 g
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki maki pszennej
- kilka plastrów kindziuka
- kilka zielonych papryczek chilli pokrojonych w plasterki
- natka pietruszki do dekoracji
Mięso przekładamy do miski,dodajemy pokrojone pieczarki,odcedzoną fasolkę,jajka,kilka plastrów pokrojonego kindziuka (trochę zostawiamy do dekoracji),czosnek i wszystkie przyprawy.Dokładnie mieszamy mięso.Pozostawiamy mięso w lodówce na około 1 godzinę aby dobrze przeszło przyprawami.
Kukurydzę odcedzamy,przekładamy do miski ,dodajemy śmietanę oraz jajko i miksujemy z pomocą blendera (jeżeli nie mamy możemy ugnieść ją widelcem).Powstałą masę doprawiamy oraz zagęszczamy mąką.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną,lekko ją dociskając,na wierzch wylewamy masę kukurydzaną,posypujemy papryczkami i kindziukiem pokrojonym w kostkę.
Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 *C.Kiedy zacznie się zarumieniać zmniejszamy temperaturę.
Zapiekankę podajemy ciepłą.Ja dodatkowo do zapiekanki dołożyłam chipsy nachos.Smacznego.
Prześlij komentarz