PIKANTNA ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO,FASOLI I KUKURYDZY

31.05.2014
data:post.title
Zapiekanka po meksykańsku,idealna dla tych co lubią troszkę pikanterii w potrawie.
Mięso mielone z fasolką i pieczarkami , zapieczone pod skorupką z kukurydzy. Danie bardzo smaczne,wręcz pyszne. Polecam.


                                                                   SKŁADNIKI : 

  • 500 g mięsa mielonego,wieprzowego z łopatki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w talarki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 2 jajka 
  • sól,pieprz i chilli do smaku
  • przyprawa meksykańska do mięsa,dowolna 
  • 1 opakowanie kindziuka w plastrach 100 g  
                                                         MASA KUKURYDZANA : 

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki pszennej
  • kilka plastrów kindziuka 
  • kilka zielonych papryczek chilli pokrojonych w plasterki
  • natka pietruszki do dekoracji
                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Mięso przekładamy do miski,dodajemy pokrojone pieczarki,odcedzoną fasolkę,jajka,kilka plastrów pokrojonego kindziuka (trochę zostawiamy do dekoracji),czosnek i wszystkie przyprawy.Dokładnie mieszamy mięso.Pozostawiamy mięso w lodówce na około 1 godzinę aby dobrze przeszło przyprawami.
Kukurydzę odcedzamy,przekładamy do miski ,dodajemy śmietanę oraz jajko i  miksujemy z pomocą blendera (jeżeli nie mamy możemy ugnieść ją widelcem).Powstałą masę doprawiamy oraz zagęszczamy mąką.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną,lekko ją dociskając,na wierzch wylewamy masę kukurydzaną,posypujemy papryczkami i kindziukiem pokrojonym w kostkę.
Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 *C.Kiedy zacznie się zarumieniać zmniejszamy temperaturę.
Zapiekankę podajemy ciepłą.Ja dodatkowo do zapiekanki dołożyłam chipsy nachos.Smacznego.




Prześlij komentarz