ORZECHOWIEC

21.05.2014
data:post.title

Orzechowiec robię nie pierwszy raz,jednak teraz do ciasta nie dodawałam miodu,ciasto jest również smaczne,z dużą ilością kremu budyniowego smakuje nie jednej osobie.


                                                                 SKŁADNIKI na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej Castello 
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklani cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
Składniki na ciasto zagniatamy,ciasto powinno być elastyczne ale nie klejące.
Dzielimy je na trzy części,każdą rozwałkowujemy na cienki placek(odpowiadający naszej formie)podsypując lekko mąką.
Formę o rozmiarach 25/35 wykładamy papierem do pieczenia i układamy placek.Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
Na ostatni placek wykładamy orzechy,pieczemy,uważając aby orzechy się nie spiekły.

                                                             ORZECHY:
  • 30 dkg orzechów ziemnych opłukanych z soli
  • 100 g margaryny 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka słodkiego z puszki
Wszystkie składniki przekładamy do garnka,zagotowujemy i chwilkę gotujemy na małym gazie,aż masa zgęstnieje.

                                                     MASA BUDYNIOWA :

                          Polecam przepis na krem budyniowy,masy należy wykonać dwie porcje.                                                                                                                                                                          
krem budyniowy                                                                           
  
                                                     PRZYGOTOWANIE : 

Pierwszy,upieczony placek układamy w blaszce,na to wykładamy część utartej masy,na to następny placek,resztę masy i przykrywamy plackiem z orzechami.Ciasto lekko dociskamy,zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.Orzechowiec idealnie smakuje na drugi,trzeci dzień,kiedy to ciasto zmięknie i daje się dobrze kroić.




Prześlij komentarz