Orzechowiec robię nie pierwszy raz,jednak teraz do ciasta nie dodawałam miodu,ciasto jest również smaczne,z dużą ilością kremu budyniowego smakuje nie jednej osobie.
SKŁADNIKI na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej Castello
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklani cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
Dzielimy je na trzy części,każdą rozwałkowujemy na cienki placek(odpowiadający naszej formie)podsypując lekko mąką.
Formę o rozmiarach 25/35 wykładamy papierem do pieczenia i układamy placek.Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
Na ostatni placek wykładamy orzechy,pieczemy,uważając aby orzechy się nie spiekły.
ORZECHY:
- 30 dkg orzechów ziemnych opłukanych z soli
- 100 g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka słodkiego z puszki
MASA BUDYNIOWA :
Polecam przepis na krem budyniowy,masy należy wykonać dwie porcje.
krem budyniowy
Pierwszy,upieczony placek układamy w blaszce,na to wykładamy część utartej masy,na to następny placek,resztę masy i przykrywamy plackiem z orzechami.Ciasto lekko dociskamy,zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.Orzechowiec idealnie smakuje na drugi,trzeci dzień,kiedy to ciasto zmięknie i daje się dobrze kroić.
Prześlij komentarz