SKŁADNIKI :
- 1 kilogram,wysokiego schabu bez kości
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach
- 4 ząbki czosnku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2-4 kulki owoców jałowca
- 2 liście laurowe
Mięso przekładamy do naczynia,przykrywamy i odkładamy do lodówki na 7 dni.Dziennie odlewamy z naczynia powstałe płyny.Po tym czasie mięso przekładamy do czystej pończochy,zawiązujemy u góry i wieszamy w ciepłym miejscu na około 5-7 dni.Mój schab wisiał przy kaloryferze.Wędlina jest już gotowa do zjedzenia,jednak im dłużej leży(zawinęłam schab w papier i trzymam w lodówce) tym jest smaczniejszy oraz nabiera ładnego,różowego koloru.Mój schab ma już miesiąc i myślę że teraz nabrał głębokiego smaku.
Polecam sprawdzony przepis.
uwielbiamy!:) często sama robię
OdpowiedzUsuń