SCHAB SUSZONY W ZIOŁACH

07.05.2014
data:post.title
Przepis myślę że bardzo znany,podobne przepisy krążą w internecie,jednak jest to mój pierwszy schab dojrzewający.Jeżeli lubicie szynki dojrzewające i ich charakterystyczny smak,ten schab z pewnością wam posmakuje.Zapach ziół przeszywa mięso,a oczekiwanie na ten efekt trwa kilkanaście dni.Więc przepis jest dla osób cierpliwych.Myślę że warto przygotować zdrową,domową wędlinę,z pewnością zdrowszą niż sklepową.


                                                                 SKŁADNIKI :

  • 1 kilogram,wysokiego schabu bez kości
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2-4 kulki owoców jałowca 
  • 2 liście laurowe
Schab myjemy,osuszamy.Zioła ucieramy w moździerzu,tak aby można było nimi natrzeć mięso,możemy użyć młynka.Liście laurowe rwiemy na małe kawałki.W miseczce mieszamy zioła z solą i cukrem.Nacieramy nasz schab,a resztę przypraw równomiernie rozsypujemy z każdej jego strony.
Mięso przekładamy do naczynia,przykrywamy i odkładamy do lodówki na 7 dni.Dziennie odlewamy z naczynia powstałe płyny.Po tym czasie mięso przekładamy do czystej pończochy,zawiązujemy u góry i wieszamy w ciepłym miejscu na około 5-7 dni.Mój schab wisiał przy kaloryferze.Wędlina jest już gotowa do zjedzenia,jednak im dłużej leży(zawinęłam schab w papier i trzymam w lodówce) tym jest smaczniejszy oraz nabiera ładnego,różowego koloru.Mój schab ma już miesiąc i myślę że teraz nabrał głębokiego smaku.
Polecam sprawdzony przepis.






2 komentarze