SKŁADNIKI :
- 0,5 kg świeżego łososia
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- odrobina chilli
- sól,pieprz
- 1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Filet pozbawiony skóry,kroimy wzdłuż na 4-5 kawałków,o szerokości około 2 cm. każdy.
Olej,miód,sok z cytryny,sos sojowy i wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce,maczamy w marynacie kawałki łososia,lekko ją nacierając.Kawałki mięsa nabijamy na namoczone patyczki do szaszłyków.
Łososia grillujemy maks.10 minut z obu stron.
Podajemy ciepłe.Smacznego.
Grillowany łosoś musi być pyszny, zaglądałam do ,kuchni Lidla, znalazła kilka fajnych pomysłów na dania z grilla, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń