SKŁADNIKI :
- 1 spora kapusta pekińska
- 1 duża marchew
- 1/4 części selera
- 1 duża cebula
- 1-2 pędka chudej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 litra bulionu
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól,pieprz, słodka papryka do smaku
- 1-2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
PRZYGOTOWANIE :
- Cebule i kiełbasę drobno kroimy, podpiekamy w garnku na oleju.
- Marchew i seler obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do podpieczonej cebuli z kiełbasą i chwilkę zasmażamy.
- Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do podpieczonych warzyw i wędliny. Wlewamy bulion i bigos dusimy około 20 minut.
- Następnie dodajemy przecier i doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
- Na koniec wlewamy mąkę rozmieszaną w 1/4 szklance wody i energicznie mieszamy, zagotowujemy i zakręcamy gaz.
- Wsypujemy koperek i wlewamy sok z cytryny, mieszamy.
- Bigosik podajemy z chlebem lub jako dodatek do obiadu.
- Smacznego.
Kapusta pekińska dawno u mnie nie gościła w żadnej postaci, teraz narobiłaś mi na nią smaku :)
OdpowiedzUsuńz pekinki bigosu jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń