LEKKI BIGOS Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

01.03.2015
data:post.title
Bigos zrobiłam tym razem z kapusty pekińskiej, jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo smaczny, przypomina bigosik z młodej kapusty. Jest lekko słodkawy, soczysty i wyrazisty, ja dodatkowo wzbogaciłam jego smak koperkiem, wyszedł super.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 1 spora kapusta pekińska
  • 1 duża marchew
  • 1/4 części selera
  • 1 duża cebula
  • 1-2 pędka chudej kiełbasy 
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 litra bulionu
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól,pieprz, słodka papryka do smaku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzanej 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
                                                        PRZYGOTOWANIE : 
  1. Cebule i kiełbasę drobno kroimy, podpiekamy w garnku na oleju. 
  2. Marchew i seler obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do podpieczonej cebuli z kiełbasą i chwilkę zasmażamy.
  3. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do podpieczonych warzyw i wędliny. Wlewamy bulion i bigos dusimy około 20 minut. 
  4. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. 
  5. Na koniec wlewamy mąkę rozmieszaną w 1/4 szklance wody i energicznie mieszamy, zagotowujemy i zakręcamy gaz.
  6. Wsypujemy koperek i wlewamy sok z cytryny, mieszamy. 
  7. Bigosik podajemy z chlebem lub jako dodatek do obiadu.
  8. Smacznego.

2 komentarze

  1. Kapusta pekińska dawno u mnie nie gościła w żadnej postaci, teraz narobiłaś mi na nią smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z pekinki bigosu jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń