CHIPSY Z SELERA , PIECZONE NA DWA SPOSOBY + FILMIK

6 sty 2017
data:post.title
Chipsy z selera są równie smaczne jak ziemniaczane, wprawdzie ciężko je rozróżnić smakowo. Mega smaczne i chrupiące. Upiekłam je na dwa sposoby, na oleju i w piekarniku, czyli kaloryczne i nie kaloryczne. Porównałam smak, jedne i drugie są smaczne, jednak pieczone na oleju, wiadomo wciągają :) polecam przygotować je w domu do zup lub podjadania. 


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 1-2 spore selery 
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, ostra papryka w proszku
  • papier do pieczenia
  • ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Seler obieramy, następnie jeżeli jest duży przecinamy go na pół lub cztery części.
  2. Każdą cześć szatkujemy na szatkownicy, na cienkie plasterki.
  3. Część talarków rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, po kilku minutach, kiedy zaczną się przypiekać, zmniejszamy temperaturę do 150 % C i uchylamy drzwiczki piekarnika,  aby chipsy się lekko podsuszyły. Kiedy są już na wpół chrupkie, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Później posypujemy solą i ostrą papryką. 
  4. Druga część szatkowanego selera pieczemy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, do momentu kiedy są jaśniutko brązowe, odsączamy je z tłuszczu i wykładamy na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub innym. Kiedy całkowicie wystygną posypujemy solą i przekładamy do miseczki.
  5. Chipsy można użyć do posypania zup lub do podjadania same, są bardzo smaczne. Polecam. 
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

2 komentarze

  1. Kocham wszelkie chipsy, jednak z selera jeszcze nie jadłam i nie robiłam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chipsy z selera są bardzo smaczne :) polecam je przygotować, są mniej kaloryczne niż z ziemniaków.

      Usuń