DIETETYCZNE PULPETY Z DORSZA

6 mar 2017
data:post.title
  Pulpety z dorsza to jedno z smaczniejszych dań rybnych jakie przygotowałam. Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką. 
Danie zaliczam do bardzo smacznych. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 -600 g filetów z dorsza
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • por, biała część
  • odrobina oleju
                                                                     DODATKOWO : 
  • 2 bataty
  • 1 opakowanie mixu sałat 
  • sól
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem. 
  2. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę-  chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut. 
  3. Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na lekko naoliwionej blaszce z piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % C. Po 10 minutach obracamy je łopatką na drugą stronę. Po upieczeniu wykładamy na talerz.  
  4. Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy 1 łyżkę masła, lekko solimy i mieszamy.
  5. Sałatę płuczemy, osuszamy i polewamy oliwą.
  6. Na talerz układamy porcje surówki, bataty i kotlety z dorsza. 
  7. Danie jest bardzo smaczne, polecam.


 

2 komentarze