KURCZAK BEZ KOŚCI, NADZIEWANY MIĘSEM + FILMIK

5 kwi 2017
data:post.title
Kurczak nadziewany jest idealny do podania na ciepło lub zimno. Ja wstępnie go wytrybowałam i nadziałam mięsem mielonym z pieczarkami, następnie owinęłam dratwą i zapiekałam około 1 godziny.  Efekt końcowy jest rewelacyjny a mięso i nadzienie przepyszne. Polecam tak przygotowanego kurczaka podać na obiad lub jako zastępstwo wędliny. 


                                                                        SKŁADNIKI : 
  • 1 cały kurczak 1,5 kg
  • sól do smaku
  • dowolna przyprawa do kurczaka 
                                                                            FARSZ : 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżka majeranku 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kurczaka trybujemy, polecam obejrzeć filmik pod przepisem,  jak dokładnie wykonać wyjmowanie kości z kurczaka. Mięso doprawiamy sola i przyprawą do kurczaka.
  2. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na leju aż płyny odparują. 
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą i pieczarki. Dokładnie mieszamy.
  4. Na wytrybowanego kurczaka rozkładamy całe mięso mielone, upychamy je również w udka. 
  5. Mięso w miejscu przecięcia ( na grzbiecie) spinamy wykałaczkami, następnie całego kurczaka owijamy dratwą, aby nadać jemu ładny kształt.
  6. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 % C. 
  7. Upieczonego kurczaka wyjmujemy, studzimy, wyciągamy nici i kroimy w plastry.
  8. Tak przygotowanego kurczaka, po całkowitym ostudzeniu można podać z pieczywem jako zastępstwo wędliny.
  9. Smacznego.
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 




 

Prześlij komentarz