Kurczak nadziewany jest idealny do podania na ciepło lub zimno. Ja wstępnie go wytrybowałam i nadziałam mięsem mielonym z pieczarkami, następnie owinęłam dratwą i zapiekałam około 1 godziny.  Efekt końcowy jest rewelacyjny a mięso i nadzienie przepyszne. Polecam tak przygotowanego kurczaka podać na obiad lub jako zastępstwo wędliny. 
                                                                        SKŁADNIKI : 
- 1 cały kurczak 1,5 kg
 - sól do smaku
 - dowolna przyprawa do kurczaka
 
                                                                            FARSZ : 
- 500 g mięsa mielonego
 - 300 g pieczarek
 - 2 jajka
 - 2 łyżki bułki tartej
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki natki pietruszki
 - 3 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
 - 1 łyżka majeranku
 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
- Kurczaka trybujemy, polecam obejrzeć filmik pod przepisem, jak dokładnie wykonać wyjmowanie kości z kurczaka.
 
- Mięso doprawiamy sola i przyprawą do kurczaka.
 - Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na leju aż płyny odparują.
 - Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą i pieczarki. Dokładnie mieszamy.
 - Na wytrybowanego kurczaka rozkładamy całe mięso mielone, upychamy je również w udka.
 - Mięso w miejscu przecięcia ( na grzbiecie) spinamy wykałaczkami, następnie całego kurczaka owijamy dratwą, aby nadać jemu ładny kształt.
 - Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 % C.
 - Upieczonego kurczaka wyjmujemy, studzimy, wyciągamy nici i kroimy w plastry.
 - Tak przygotowanego kurczaka, po całkowitym ostudzeniu można podać z pieczywem jako zastępstwo wędliny.
 - Smacznego.
 
                              Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 















Mariola, jak ładnie Ci to wychodziło. Po Twoim filmiku zdecydowałam, ze zrobię i ja. Zobaczymy jak mi to pójdzi:-)
OdpowiedzUsuń