Kurczak nadziewany jest idealny do podania na ciepło lub zimno. Ja wstępnie go wytrybowałam i nadziałam mięsem mielonym z pieczarkami, następnie owinęłam dratwą i zapiekałam około 1 godziny. Efekt końcowy jest rewelacyjny a mięso i nadzienie przepyszne. Polecam tak przygotowanego kurczaka podać na obiad lub jako zastępstwo wędliny.
SKŁADNIKI :
- 1 cały kurczak 1,5 kg
- sól do smaku
- dowolna przyprawa do kurczaka
FARSZ :
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
PRZYGOTOWANIE :
- Kurczaka trybujemy, polecam obejrzeć filmik pod przepisem, jak dokładnie wykonać wyjmowanie kości z kurczaka.
- Mięso doprawiamy sola i przyprawą do kurczaka.
- Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na leju aż płyny odparują.
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą i pieczarki. Dokładnie mieszamy.
- Na wytrybowanego kurczaka rozkładamy całe mięso mielone, upychamy je również w udka.
- Mięso w miejscu przecięcia ( na grzbiecie) spinamy wykałaczkami, następnie całego kurczaka owijamy dratwą, aby nadać jemu ładny kształt.
- Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 % C.
- Upieczonego kurczaka wyjmujemy, studzimy, wyciągamy nici i kroimy w plastry.
- Tak przygotowanego kurczaka, po całkowitym ostudzeniu można podać z pieczywem jako zastępstwo wędliny.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Mariola, jak ładnie Ci to wychodziło. Po Twoim filmiku zdecydowałam, ze zrobię i ja. Zobaczymy jak mi to pójdzi:-)
OdpowiedzUsuń