Zupa tajska kokosowo-ananasowa jest bardzo aromatyczna, lekko ostra, pyszna i nietypowa w smaku. Dzisiaj przygotowałam ją z kurczakiem i warzywami przez co jest lekko strawna i pożywna.
SKŁADNIKI :
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 puszka mleka kokosowego
- 1 słoik warzyw chińskich ( bambus, kiełki, marchew, papryka )
- 1/2 część świeżego ananasa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 mała papryczka chilli
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- sól himalajska, pieprz i papryka w proszku do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Do garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę i pokrojonego kurczaka.
- Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy.
- Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy sok z cytryny.
- Po lekko ostudzeniu nalewamy w małe miseczki. Podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Przepyszna musi być :) Do tej pory jakoś nie dodawaliśmy ananasa do tajskiej zupy, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńIt takes a high spirit to achieve success in the future. Although very heavy but must be done to get maximum results
OdpowiedzUsuńobat perlengketan usus