Kurczak nadziewany wątróbką i bułką jest smaczny, i pięknie się prezentuje na stole. Polecam takie danie na niedzielny obiad i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 1 kurczak 1,5 kg
- 30 dkg wątróbki
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, majeranek, przyprawa do kurczaka ( według uznania )
- 5-6 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Wątróbkę myjemy i kroimy na kawałki a cebulę i bułkę w kostkę. Na patelni, na 2 łyżkach oleju podpiekamy cebulę i bułkę z przeciśniętym czosnkiem.
- Wątróbkę doprawiamy przyprawami, dodajemy jajka i podpieczoną bułkę z cebulą. Mieszamy.
- Do miseczki wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, papryki, tymianek, majeranek i przyprawę do kurczaka ) mieszamy. Nacieramy nimi dokładnie kurczaka z zewnątrz i od środka.
- Do wnętrza ptaka wkładamy farsz, tyle i le wejdzie, otwór spinamy wykałaczkami.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego ( lub halogenu ) i pieczemy w temperaturze 180% C, przez około 1,5 godziny. Co jakieś czas go obracamy aby był wypieczony z każdej strony.
- Kurczaka wyjmujemy i kroimy na kawałki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Prześlij komentarz