KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ + FILMIK

24 kwi 2017
data:post.title
Kurczak nadziewany wątróbką i bułką jest smaczny, i pięknie się prezentuje na stole. Polecam takie danie na niedzielny obiad i nie tylko. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kurczak 1,5 kg 
  • 30 dkg wątróbki
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, majeranek, przyprawa do kurczaka ( według uznania )
  • 5-6 łyżek oleju 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wątróbkę myjemy i kroimy na kawałki a cebulę i bułkę w kostkę. Na patelni, na 2 łyżkach oleju podpiekamy cebulę i bułkę z przeciśniętym czosnkiem. 
  2. Wątróbkę doprawiamy przyprawami, dodajemy jajka i podpieczoną bułkę z cebulą. Mieszamy.
  3. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, papryki, tymianek, majeranek i przyprawę do kurczaka ) mieszamy. Nacieramy nimi dokładnie kurczaka z zewnątrz i od środka.
  4. Do wnętrza ptaka wkładamy farsz, tyle i le wejdzie, otwór spinamy wykałaczkami. 
  5. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego ( lub halogenu ) i pieczemy w temperaturze 180% C, przez około 1,5 godziny. Co jakieś czas go obracamy aby był wypieczony z każdej strony.
  6. Kurczaka wyjmujemy i kroimy na kawałki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 


             Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 


 

Prześlij komentarz