ZIEMNIACZANE WIANUSZKI Z OLEJEM RZEPAKOWYM I SZPINAKIEM + FILMIK

13 kwi 2017
data:post.title
" Pokochaj olej rzepakowy " Ziemniaczane wianuszki zapiekane z dodatkiem oleju rzepakowego, szpinakiem i żółtkiem to świetny dodatek do obiadu. Gniazdka są smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne.


SKŁADNIKI : 
  • 600 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz do smaku, kurkuma
                                                                            FARSZ :  
  • 300 - 500 g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka śmietany 
  • sól do smaku
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz szpinak, podpiekamy. Na koniec dodajemy śmietanę i czekamy aż płyny odparują.
  2. Do ziemniaków dodajemy masło, przyprawy, mąkę, śmietanę i dokładnie mieszamy.
  3.  Farsz nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy wianuszki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy wianuszek dajemy po łyżce szpinaku, na środek układamy 1 żółtko,
  4. Gniazdka pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180-190 % C. 
  5. Podajemy ciepłe do obiadu, smacznego. 
      " 3 powody dla czego w mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego;
  1. Olej rzepakowy ma wartości odżywcze tak duże jak oliwa z oliwek.
  2. Dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych.
  3. Zawiera niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych NKT. Dla tego  w mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego. 




         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz