Ziemniaczane wianuszki zapiekane z dodatkiem oleju rzepakowego, szpinakiem i żółtkiem to świetny dodatek do obiadu. Gniazdka są smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne.
SKŁADNIKI :
- 600 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku, kurkuma
- 300 - 500 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka śmietany
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz szpinak, podpiekamy. Na koniec dodajemy śmietanę i czekamy aż płyny odparują.
- Do ziemniaków dodajemy masło, przyprawy, mąkę, śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Farsz nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy wianuszki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy wianuszek dajemy po łyżce szpinaku, na środek układamy 1 żółtko,
- Gniazdka pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180-190 % C.
- Podajemy ciepłe do obiadu, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz