Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.
Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę.
Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski.
SKŁADNIKI :
- 2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g lub francuskich firmy Brześć
- 400 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 3/4 szklanki mleka
- 4 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
ŚMIETANA :
- 500 - 600 ml śmietany
- 3 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wody
PRZYGOTOWANIE :
- Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z 2 cukrami waniliowymi, 2 łyżkami cukru na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo szybko mieszamy.
- Mleko podgrzewamy z 1 cukrem waniliowym.
- Masę kajmakową podgrzewamy z 3 łyżkami mleka aż się rozpuści.
- Biszkopty maczamy w mleku i układamy do szklanej miski, następnie rozkładamy pokrojone banany, polewamy karmelem i rozkładamy porcję bitej śmietany. Czynność tą potarzamy jeszcze raz i dekorujemy ostatnią warstwę ciastkami, karmelem i bananami.
- Z pozostałych składników przygotowujemy 2 miskę ciasta karmelowego.
- Chłodzimy je kilka godzin, najlepiej smakuje na 2 dzień kiedy biszkopty całkowicie zmiękną.
- Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Ciężko się jemu oprzeć.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz