CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK

17 kwi 2017
data:post.title
Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym. 


Ciasto półkruche: 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 3 duże łyżki cukru pudru 
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
                                                                            Beza : 
  • 4-6 białek 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki migdałów do posypania
                                                                        Galaretka : 
  • 3 galaretki truskawkowe 
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 litr wody 
                                                                        Śmietana : 
  • 600 ml śmietany 30 % 
  • 2 cukry waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku 
                                                                   Przygotowanie  : 
  1. Składniki ciasta półkruchego umieszczamy w misie robota i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. W razie konieczności, gdyby nie chciało się skleić dodajemy 1 łyżkę śmietany. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
  2. Zimne ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką i wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C.
  3. Ciasto po upieczeniu studzimy. 
  4. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce.
  5. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin.
  6. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona. 
  7. Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto z galaretkami wykładamy bitą śmietanę, równo ją rozsmarowując i układamy bezę. Ciasto chłodzimy ponownie około 2 godzin. 
  8. Przed podaniem kroimy ciasto na kawałki mokrym nożem. 
  9. Smacznego. 
             UWAGI : ciasto po upieczeniu, ( przed wylaniem na nie galaretek ) dobrze jest nasączyć                                     słodką herbatą aby było wilgotniejsze i lepiej się kroiło. 

                             Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 



 

Publikowanie komentarza