Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym.
Ciasto półkruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 3 duże łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza :
- 4-6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- płatki migdałów do posypania
Galaretka :
- 3 galaretki truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
- 1 litr wody
Śmietana :
- 600 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku
Przygotowanie :
- Składniki ciasta półkruchego umieszczamy w misie robota i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. W razie konieczności, gdyby nie chciało się skleić dodajemy 1 łyżkę śmietany. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką i wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C.
- Ciasto po upieczeniu studzimy.
- Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce.
- Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin.
- Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona.
- Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto z galaretkami wykładamy bitą śmietanę, równo ją rozsmarowując i układamy bezę. Ciasto chłodzimy ponownie około 2 godzin.
- Przed podaniem kroimy ciasto na kawałki mokrym nożem.
- Smacznego.
UWAGI : ciasto po upieczeniu, ( przed wylaniem na nie galaretek ) dobrze jest nasączyć słodką herbatą aby było wilgotniejsze i lepiej się kroiło.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Prześlij komentarz