Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych. Przygotowałam go z masą krówkową z dodatkiem mleka w proszku, przez co masa nabrała mocno mlecznego smaku. Tak przygotowany mazurek zasmakuje nie jednej osobie.
SKŁADNIKI :
- 200 g margaryny
- 1 jajko
- 4 duże łyżki cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
MASA :
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku pełnego
- 400 g masy kajmakowej
- 1 cukier waniliowy
DODATKOWO :
- płatki migdałów
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe
- dowolne orzechy
PRZYGOTOWANIE :
- Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne ciasto ( można je wyrobić robotem kuchennym ). Gdyby było zbyt klejące dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała.
- Formę do pieczenia 25/30 wykładamy folią aluminiową. Zimne ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przekładamy je i odcinamy ranty. Z końcówek wycinamy ozdobnie paseczki które układamy na brzegach ciasta. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 %.
- Ciasto wyjmujemy i studzimy. Następnie letnią masę rozsmarowujemy na cieście, omijając brzegi mazurka. Teraz ozdabiamy mazurek według uznania.
- Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Prześlij komentarz