MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY Z OLEJEM RZEPAKOWYM + FILMIK

9 kwi 2017
data:post.title
" Pokochaj olej rzepakowy " Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych. Przygotowałam go z masą krówkową z dodatkiem mleka w proszku, przez co masa nabrała mocno mlecznego smaku. Tak przygotowany mazurek zasmakuje nie jednej osobie. 


SKŁADNIKI :  
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko 
  • 4 duże łyżki cukru pudru 
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 18 % 
                                                                          MASA : 
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku pełnego
  • 400 g masy kajmakowej
  • 1 cukier waniliowy 
                                                                  DODATKOWO : 
  • płatki migdałów 
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe
  • dowolne orzechy
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne ciasto ( można je wyrobić robotem kuchennym ). Gdyby było zbyt klejące dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. 
  2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała.
  3. Formę do pieczenia 25/30 wykładamy folią aluminiową. Zimne ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przekładamy je i odcinamy ranty. Z końcówek wycinamy ozdobnie paseczki które układamy na brzegach ciasta. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 %. 
  4. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Następnie letnią masę rozsmarowujemy na cieście, omijając brzegi mazurka. Teraz ozdabiamy mazurek według uznania. 
  5. Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, smacznego. 
   " 3 powody dla czego w mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego
  1. Olej rzepakowy ma wartości odżywcze tak duże jak oliwa z oliwek.
  2. Dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych.
  3. Zawiera niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych NKT. Dla tego  w mojej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego. 



                           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 




 

Prześlij komentarz