Sezon truskawkowy trwa, więc i ciasta z truskawkami muszą być. Dzisiaj przygotowałam słodką przekąskę truskawkową, czyli ciasto półkruche z pieczonymi truskawkami i rabarbarem oraz kruszonką. Ciasto z truskawkami wręcz rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE :
- 500 g truskawek
- 2 gałązki rabarbaru
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA :
- 100 g zimnej margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Składniki kruszonki przekładamy do miski i ugniatamy widelcem aż powstanie kruszonka.
PRZYGOTOWANIE :
- Truskawki i rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka z brązowym cukrem. Prużymy około 20 minut, aż płyny znacznie odparują. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w 1/4 szklance wody i wlewamy do rozgotowanych owoców i szybko mieszamy. Masę owocową odkładamy do ostygnięcia.
- Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucierając wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto jest dość luźnej konsystencji ale takie ma być.
- Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy ciasto. Na ciasto wykładamy mus owocowy i posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 40 % C.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz