CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ + FILMIK

22 cze 2017
data:post.title
Sezon truskawkowy trwa, więc i ciasta z truskawkami muszą być. Dzisiaj przygotowałam słodką przekąskę truskawkową, czyli ciasto półkruche z pieczonymi truskawkami i rabarbarem oraz kruszonką. Ciasto z truskawkami wręcz rozpływa się w ustach. 


    SKŁADNIKI : 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                        NADZIENIE : 
  • 500 g truskawek
  • 2 gałązki rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
                                                                     KRUSZONKA : 
  • 100 g zimnej margaryny 
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
Składniki kruszonki przekładamy do miski i ugniatamy widelcem aż powstanie kruszonka.

                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Truskawki i rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka z brązowym cukrem. Prużymy około 20 minut, aż płyny znacznie odparują. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w 1/4 szklance wody i wlewamy do rozgotowanych owoców i szybko mieszamy. Masę owocową odkładamy do ostygnięcia.
  2. Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucierając wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto jest dość luźnej konsystencji ale takie ma być. 
  4. Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy ciasto. Na ciasto wykładamy mus owocowy i posypujemy kruszonką. 
  5. Ciasto pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 40 % C. 
  6. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego.
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 

                                   

 

Prześlij komentarz